MFP a convocat Adunarea Generală a Acţionarilor Eximbank pentru data de 27 septembrie.
„Confirmăm faptul că MFP a convocat adunarea generală a acţionarilor pe data de 27 septembrie. Confirmăm şi că întreaga echipă funcţionează în prezent la parametri optimi şi suntem în linie cu graficul aprobat pentru implementarea strategiei de dezvoltare a băncii pentru următorii patru ani”, au declarat reprezentaţii conducerii băncii.
Banca este condusă de Ionut Costea, preşedinte al Consiliului de Administratie şi preşedinte executiv, care este secondat de Luminiţa Manolache – vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie şi vicepreşedinte executiv şi Paul Ichim – vicepreşedinte al CA şi vicepreşedinte executiv. Membrii neexecutivi ai Consiliului de Administraţie sunt Liviu Voinea, Gheorghe Ionescu şi Emilian Badică.
Anterior, Eximbank a anunţat că intenţionează să deschidă în următorii patru ani nouă unităţi, de la trei în prezent, dezvoltarea reţelei teritoriale şi dublarea numărului de clienţi reprezentând obiectivele principale ale băncii pentru perioada 2012-2016.
„Stadiul actual de dezvoltare a băncii – în care au fost optimizate fluxurile şi procedurile de lucru – permite şi chiar impune dezvoltarea reţelei teritoriale pentru a susţine creşterea organică a băncii. Avem în vedere deschiderea în următorii patru ani a nouă agenţii, care se vor adăuga celor trei existente, astfel încât să creştem gradul de accesibilitate a societăţilor comerciale la produsele noastre specifice”, a declarat preşedintele băncii, Ionuţ Costea, citat într-un comunicat transmis luni.
IMM-urile şi companiile mare reprezintă 80% din portofoliul de clienţi ai Eximbank, în timp ce companiile de stat şi-au redus ponderea în ultimii ani, de la 44% la sfârşitul anului 2008 la circa 20% în 2011.
Banca a înregistrat o creştere a expunerii faţă de clienţii nebancari cu circa 700 milioane de euro în condiţiile dificile ale crizei, ceea ce reprezintă o contrabalansare a frânării activităţii de creditare a băncilor străine, precum şi o confirmare a faptului că România are nevoie de bănci locale puternice care să susţină dezvoltarea economică, se mai arată în comunicat.
Costea a menţionat că profitul brut al băncii cumulat de la finele anului 2008 până în luna iunie a acestui an a fost de circa 455 milioane de lei.
Banca a încheiat primul semestru cu un profit brut de 35 milioane de lei, dublu faţă de cel bugetat, rezultat susţinut de creşterea activităţii comerciale, care a adus venituri suplimentare, în special din dobânzi şi comisioane, dar şi de un control strict al cheltuielilor.
EximBank este o instituţie specializată al cărui portofoliu de produse, axat pe cele trei direcţii de acţiune – finanţare, garantare şi asigurare, permite băncii să susţină activitatea şi dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor şi a companiilor ce derulează proiecte în domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, în special a celor ce contribuie la absorbţia de fonduri europene.
Banca este deţinută de stat prin Ministerul Finanţelor Publice, în proporţie de 95,374%, iar restul acţiunilor sunt în proprietatea celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF): SIF Banat Crisana – 0,311%; SIF Moldova – 0,311%; SIF Transilvania – 0,311%; SIF Muntenia – 0,423%; SIF Oltenia – 3,270%.