Prima Casă: Finanţele vor debloca bani pentru program în octombrie
„În baza unei analize a Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Ministerul Finanțelor Publice urmează să decidă asupra redistribuirii de sume între plafoanele de garanții pentru programul Prima Casa, în cursul lunii octombrie. Analiza va avea în vedere modalitatea de executare a plafoanelor de garanții alocate în cadrul programului.
Precizăm ca potrivit strategiei pe termen mediu pentru 2017-2020, Ministerul Finanțelor Publice va continua să aloce plafoane de garanții pentru programul Prima Casă”, a răspuns Ministerul Finanţelor unei solicitări ECONOMICA.NET.
Ultima tranşă, de 500 de milioane de lei, a fost deblocată în iunie.
Programul Prima Casă 2017 are un plafon total de garantare de 2,67 de miliarde de lei. Ar urma astfel să se încheie în ror anul aproximativ 30.000 de contracte de credit.
În Prima Casă 2017, statul garantează 50% din valoarea unui credit pentru o locuinţă nouă, în valoare de maximum 70.000 euro (în baza autorizaţiilor de construire eliberate după 22 februarie 2010), şi 40% pentru un împrumut acordat pentru o locuinţă veche, de până la 60.000 de euro.
Avansul minim cerut în Program, principalul avantaj al lui, este de 5%, în condiţiile în care un credit ipotecar clasic are acum pe piaţă un avans de 15%. ING Bank a renunţat la avansul de 5% pentru Prima Casă şi cere 10%.
Băncile participante la program sunt Alpha Bank, Intesa Sanpaolo, Banca Românească, Banca Transilvania, Bancpost, Bank Leumi, BCR, BRD, CEC Bank, Credit Agricole Bank, ING, Marfin, OTP, Piraeus, Raiffeisen şi Unicredit Tiriac.