Finanţele vor să atragă 150 milioane de euro de pe piaţa locală în 22 ianuarie

Economica.net
14 01. 2013
bani__euro__bancnote_30576700_01886500

Titlurile vor ajunge la maturitate în februarie 2016.

Cererea pentru obligaţiunile în lei vândute de Finanţe a urcat semnificativ începând cu jumătatea lunii decembrie, investitorii fiind atraşi de randamentele peste ţările din regiune. Ca urmare, randamentele au întrerupt trendul ascendent început în luna mai, când BNR a decis să nu mai reducă rata dobânzii de politică monetară.

Potrivit dealerilor, leul a beneficiat de asemenea în urma investiţiilor străine, iar în sesiunea de joi referinţa BNR a coborât la 4,3753 lei/euro, reprezentând cel mai redus nivel din 27 aprilie 2012.

Ministerul Finanţelor Publice vrea să împrumute în primul trimestru între 18 şi 20 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă, din care 4,6 miliarde lei doar în luna ianuarie.

Luni sunt programate două licitaţii pentru vânzare de titluri de stat de către Ministerul Finanţelor Publice. Ministerul vrea să împrumute în total 1,3 miliarde lei prin vânzare de certificate de trezorerie cu maturitate la un an (500 milioane lei) şi prin obligaţiuni cu scadenţă de 3 ani (800 milioane lei).

„Cu 3,7 miliarde lei în titluri de stat la un an scadente pe 16 ianuarie, tilturi similare ar putea beneficia de o cerere semnificativă la licitaţia de astăzi şi se vor vinde probabil într-o suma peste cele 500 milioane lei planificate. Cu toate acestea, deoarece acest tip de instrumente este dorit în principal de jucătorii locali, ne aşteptăm doar la o scădere uşoară a randamentului faţă de precedenta astfel de licitaţie, din 7 ianuarie, până la un maxim în jurul a 6,05%”, arată un raport ING Bank transmis luni.

În schimb, analiştii băncii se aşteaptă la o cerere puternică în cazul titlurilor pe trei ani, atât din partea investitorilor locali, cât şi străini, aşa cum s-a întâmplat la precedentele licitaţii pentru astfel de titluri.

„Prognozăm că suma vândută va fi semnficativ peste cele 800 milioane lei anunţate de MF şi ne aşteptăm ca randamentul maxim să scadă până în jurul a 6%, nivel ce ar marca un nou minim istoric pentru acest tip de instrumente”, potrivit raportului citat.

Săptămâna trecută, Ministerul Finanţelor a atras joi 1,8 miliarde lei prin obligaţiuni cu scadenţa în octombrie 2015, de peste trei ori mai mult faţă de valoarea indicavă, iar randamentul a coborât la 6,03%, în condiţiile în care cererea a continuat să fie ridicată.