Finanţele vor să atragă astăzi din piaţă peste un milliard de euro la randamente de sub 1%. Deficitul de finanţare ar fi astfel acoperit
Pentru astăzi sunt planificate două emisiuni în euro ale Ministerului de Finanţe, o redeschidere pentru emisiunea scadentă în 26 februarie 2021, deci o maturitate de circa un an, unde dobânzile sunt de 0,16%, şi alta scadentă în 2025, o maturitate între 4,5 şi 5,5 ani, unde Finanţele ar fi obligate să obţină o dobândă sub rata cuponului (în prezent de 0,6%, pentru a nu avea probleme apoi cu rapoartele Curţii de Conturi).
Valoarea emisiunilor este de 800 de milioane de euro, dar la randamentele pe care Finanţele va trebui să le ofere, unele foarte mici comparativ cu emisiunile de titluri de stat în lei, piaţa se aşteaptă ca acest nivel să fie cu mult depăşit. Surse din piaţa financiară spun că Finanţele se vor împrumuta probabil cu costuri de maximum 0,2% pentru emisiunea de titluri pe termen scurt şi probabil ceva mai mult de 0,6% cât este randamentul cuponului actual pentru redeschiderea emisiunii pe termen mediu, de circa 5 ani.
Din cele două emisiuni în euro, Finanţele ar strange 5-6 miliarde de lei, la un cost redus, şi care va avea rolul probabil de a servi ca punte până la data emisiunii externe programată pentru începutul anului viitor. Alte două miliarde de lei le vor strânge din celelalte două emisiuni de titluri de stat în lei programate săptămâna aceasta, una scadentă în 2024 şi alta scadentă în 2026. Fiecare dintre ele are o valoare de circa 800 de milioane de lei.
Adunate cu cele circa 4 miliarde de lei strânse deja din emisiunile de titluri de stat în lei din luna decembrie, Ministerul Finanţelor reuşeşte să îşi acopere necesarul de finanţare, undeva la 13 miliarde de lei. Dacă utilizează ceva şi din rezervă, bufferul care acoperă patru luni de importuri, şi care nu a fost mai deloc utilizat până acum, conform unor surse din piaţă, Ministerul Finanţelor acoperă tot necesarul de finanţare aferent lunii decembrie şi la un cost rezonabil.
Așa s-ar putea explica de ce Ministerul Finanţelor a refuzat ofertele băncilor la ultimele două emisiuni de titluri de stat, chiar dacă oferta a fost suprasubscrisă, iar costurile nu au fost exagerate. Despre posibilitatea ca Ministerul Finanţelor să îşi rezolve necesarul de finanţare cu ajutorul unei emisiuni locale in euro, ECONOMICA.NET a scris aici.