Cei mai mulţi bani ar urma să fie împrumutaţi prin patru emisiuni de obligaţiuni cu scadenţă de 2,4,5 şi 7 ani. Ministerul a programat doar o licitaţie pentru vânzare de certificate de trezorerie, la fel ca în luna aprilie, cu maturitate de un an, în valoare de 750 milioane de lei,.
Reducerea ratei dobânzii de politică monetară de către BNR s-a reflectat în piaţa titlurilor de stat, astfel că randamentele au început să scadă până la nivele minime istorice. În cazul certificatelor de trezorerie, randamentele au coborât sub rata dobânzii de politică monetară încă de la finalul lunii februarie, iar la operaţiunea din aprilie Trezoreria a plătit 5,02%.
BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale de la începutul acestui an, după tăieri de câte 0,25 puncte şi în şedinţele Consiliului de Administraţie din ianuarie, februarie şi martie Dobânda cheie este acum la minimul istoric de 5,25%.
Având în vedere că, pe termen scurt, pare să urmeze o perioadă cu incertitudine ridicată, îngrigorările fiind legate de măsurile pe care le va adopta noul guvern după căderea Cabinetului Ungureanu, majoritatea analiştilor consideră că şansele ca BNR să reducă miercuri dobânda de politică monetară au scăzut semnificativ.
Pentru luna aprilie, Ministerul Finanţelor a programat şase licitaţii pentru vânzarea de titluri de stat, în valoare de 4,25 miliarde lei, prin cinci emisiuni de obligaţiuni cu una pentru certificate. Trezoreria a împrumutat însă 4,9 miliarde lei.
Finanţele au profitat de randamentele în scădere şi au împrumutat de la începutul anului 31 miliarde lei pe piaţa locală. La această sumă se adaugă 2,25 miliarde dolari, finanţare atrasă prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.