E.ON, afectată de închiderea centralelor nucleare în Germania, a anunţat în 24 octombrie că vrea să-şi vândă participaţia de 24% deţinută în consorţiul nuclear Fennovoima Oy până în mai 2013 şi să se concentreze pe operaţiunile din Suedia şi Danemarca.
Grupul Fennovoima se pregătea să înceapă în 2016 construcţia reactorului, cu o capacitate de 1.600-1.800 megawaţi, în localitatea Pyhaejoki din Nordul Finlandei.
‘Este foarte posibil ca proiectul Fennovoima din Finlanda să eşueze ca rezultat al plecării E.ON’, a declarat analistul Timo Vainio, de la Pareto Securities ASA în Helsinki.
Profitul E.ON AG, cea mai mare companie de utilităţi din Germania, a scăzut în 2011 cu 50% din cauza închiderii reactoarelor nucleare şi a câştigurilor mai scăzute din generarea energiei şi a afacerii cu gaze naturale. Profitul net ajustat a înregistrat anul trecut un declin de 50%, la aproape 2,5 miliarde de euro (3,3 miliarde de dolari), în timp ce analiştii estimau un câştig de 2,33 miliarde de euro.
Cele mai mari companii de utilităţi din Germania, E.ON şi RWE, îşi reconsideră operaţiunile după dezastrul de la Fukushima (Japonia). Imediat după catastrofa din Japonia, Germania a decis să-şi oprească cele mai vechi reactoare nucleare, în număr de opt, şi să renunţe până în 2022 şi la celelalte nouă. E.ON a anunţat că închiderea centralelor nucleare a avut un efect negativ de 2,5 miliarde de euro.
Pentru reducerea costurilor E.ON, prezentă şi în România, va renunţa la 11.000 din angajaţi şi va vinde active, analiştii estimând că valoarea acestora ar putea depăşi ţinta de 20,1 miliarde de dolari.