”Comitetul naţional de experţi în problema vaccinării a ajuns la concluzia că, în contextul epidemiologic actual, este recomandată extinderea intervalului dintre doze pentru toate vaccinurile împotriva noului coronavirus la 12 săptămâni”, faţă de trei săptămâni, intervalul actual, a indicat autoritatea de sănătate publică (THL) într-un comunicat.
Distanţarea dozelor pe model britanic permite creşterea numărului de persoane care primesc prima doză, însă este o practică controversată, fără avizul fabricanţilor.
Pe fondul unei penurii de vaccinuri, această opţiune permite oferirea unei mari părţi a populaţiei ”o protecţie rezonabil de bună”, a argumentat Hanna Nohynek, medic în cadrul acestei autorităţi, citată într-un comunicat.
Autoritatea finlandeză, care ”recomandă ca a doua vaccinare a celor care au primit deja prima doză să fie amânată conform noii recomandări”, a evocat chiar şi posibilitatea unei mai bune eficacităţi în momentul în care dozele sunt distanţate.
”O persoană vaccinată are în general o mai bună protecţie cu o diferenţă importantă între doze, întrucât imunitatea corpului uman se maturizează şi se întăreşte”, a afirmat Hohynek.
Această recomandare finlandeză se referă la cele trei vaccinuri aflate în prezent pe piaţa Uniunii Europene: cel produs de Pfizer/BioNTech, cel de la Moderna şi cel de la AstraZeneca/Oxford, autorizat cel mai recent.
După ce Marea Britanie a ales să distanţeze dozele, BioNTech şi autoritatea care reglementează comercializarea medicamentelor în Statele Unite, FDA, a avertizat că nu există suficiente date clinice pentru asigurarea eficacităţii.
În prezent, Pfizer şi Moderna recomandă trei săptămâni între cele două administrări, iar AstraZeneca între 4 şi 12 săptămâni.
În Uniunea Europeană, Danemarca a autorizat de asemenea distanţarea până la şase săptămâni a intervalului dintre doze.
Potrivit unui studiu al Universităţii Oxford dat marţi publicităţii, în curs de evaluare de revista The Lancet, vaccinul AstraZeneca reduce cu 67% riscul de a contacta virusul după prima doză şi cu 76% pe acela de a dezvolta simptome. Potrivit acestui studiu preliminar, eficacitatea creştea de asemenea atunci când distanţa dintre doze creşte.
Finlanda, una dintre ţările europene cel mai puţin afectate de virus, a anunţat de asemenea miercuri că rezervă persoanelor cu vârsta sub 70 de ani vaccinul AstraZeneca, o decizie comparabilă cu cele mai multe ţări europene din cauza datelor considerate insuficiente în cazul vârstnicilor.