Finlanda va importa gaze din Norvegia pentru a-şi reduce dependenţa de Rusia

Economica.net
15 11. 2018
gaze__gaz__teava_gaz_70889900_21316100

Helsinki şi Tallinn construiesc un gazoduct către Estonia, numit Conectorul baltic, care trece pe sub Golful Finic, cu o capacitate de transport de 7,2 milioane de metri cubi de gaze pe zi.

„Planul este ca Finlanda să fie deplin conectată la reţeaua de gaze europeană şi să aibă acces şi la alte surse, cum ar fi gazele naturale din Norvegia”, a afirmat, pentru Reuters, Herkko Plit, directorul general al Baltic Connector Oy, unul dintre cei doi proprietari ai planificatului gazoduct.

Conectorul baltic va permite importul de gaze printr-o conductă care va lega Polonia şi Lituania, numită GIPL, şi care ar urma să fie finalizată până în decembrie 2021. Aceasta va fi legată de Conectorul baltic, care va uni Polonia cu Norvegia, prin Danemarca.

Decizia de investiţii în proiectul Conectorului baltic, a cărui valoare este estimată la 2,1 miliarde de euro, este aşteptată de partenerii săi, operatorii reţelelor de transport al gazelor naturale din Polonia şi Danemarca, Gaz-System şi Energinet, până la finalul lui 2018.

În ultimii ani, Finlanda şi ţările din Europa de Est au încercat să-şi reducă dependenţa de gazele din Rusia, parţial din cauza temerilor că Moscova ar putea folosi monopolul gazelor pentru influenţă politică, aşa cum a fost în trecut cazul în Ucraina.

Tot necesarul de gaze al Finlandei este importat din Rusia.

Operaţiunile comerciale la Conectorul baltic ar urma să înceapă la 1 ianuarie 2020. El este co-deţinut de operatorii reţelelor de transport al gazelor naturale din Finlanda şi Estonia, Baltic Connector Oy şi Elering AS.

Ţările baltice şi-au redus dependenţa de gazul natural venit din Rusia după ce, în luna ianuarie 2015, Lituania a inaugurat primul său terminal plutitor pentru importul de gaze naturale lichefiate în portul Klaipeda. În luna iunie 2016, Polonia a inaugurat un terminal similar în portul Swinoujscie.

Săptămâna trecută, compania poloneză de stat PGNiG a semnat un acord pe termen lung pentru a beneficia de livrări de gaze naturale lichefiate din SUA.

PGNiG a semnat un acord pe 24 de ani cu furnizorul american Cheniere Marketing International.

Valoarea acordului nu a fost dezvăluită, însă preşedintele Consiliului de Administraţie de la PGNiG, Piotr Wozniak, a spus că preţul este cu 20-30% mai mic decât cel plătit în prezent de Polonia către „furnizorul din Est”, cu referinţă la Rusia. Piotr Wozniak a mai informat că PGNiG se aşteaptă să semneze unul sau două noi contracte pentru livrarea de gaze naturale Poloniei.