Finlandezii, indignați de compensaţiile obţinute de şeful Nokia
„Este cu adevărat scandalos. În mod sigur oamenii sunt furioşi. Desigur că are un impact negativ asupra percepţiei asupra tranzacţiei”, a declarat Timo Soini, şeful partidului Adevăraţii Finlandezi, situat pe locul al doilea ca popularitate în sondajele de opinie.
Primarul din oraşul Oulu, unde Nokia are numeroşi angajaţi, Matti Pennanen, consideră că este greu de înţeles o astfel de sumă.
„Pentru finlandezi, astfel de bonusuri uriaşe sunt inacceptabile. Este foarte greu de înţeles o astfel de sumă. Ar trebui întrebat Consiliul de Administraţie. Cum este posibil?”, a spus Pennanen.
Compensaţiile uriaşe, echivalente cu circa 1 milion de euro pentru fiecare miliard de euro pierdut de Nokia din capitalizarea de piaţă sub conducerea lui Elop, au fost dezvăluite joi, în documentele referitoare la acordul cu Microsoft.
Elop, fost director al Microsoft care va reveni în compania americană în cadrul acordului, va primi 4,1 milioane euro sub formă de salariu şi bonusuri şi 14,6 milioane de euro sub formă de acţiuni, în procedură rapidă.
Microsoft va suporta 70% din suma totală, iar Nokia diferenţa.
Compensaţiile se adaugă altor 9 milioane de euro primite deja de Elop de la grupul finlandez, în cei trei ani în care a condus compania.
Mărimea câştigului a indignat nu doar politicienii, ci şi angajaţii Nokia, dintre care mulţi, ca şi Elop, vor fi transferaţi la Microsoft.
Pentru unii, compensaţiile alimentează teoria conform căreia Elop a venit la Nokia pentru a pregăti vânzarea diviziei de telefonie mobilă către Microsoft.
Stephen Elop (49 de ani) a preluat conducerea Nokia în anul 2010, după ce şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei la Microsoft, avansând până în funcţia de vicepreşedinte. El a demisionat odată cu vânzarea celui mai important activ al companiei finlandeze către Microsoft.
Odată cu preluarea diviziei de telefoane a Nokia de către Microsoft, Elop revine în cadrul companiei americane, fiind unul dintre principalii potenţiali succesori au diectorului general Steve Ballmer, care şi-a anunţat recent demisia în termen de 12 luni.
Tranzacţia, de 5,4 miliarde euro, ar urma să fie finalizată în primul trimestru al anului viitor, după ce vor fi obţinute aprobările necesare de la acţionarii Nokia şi de la autorităţi.