‘Este imperios necesar să venim cât mai rapid cu soluţii concrete pentru ca transportul în regim de taxi să se desfăşoare la cele mai înalte standarde de calitate şi siguranţă, în Capitală. Îmi doresc ca neîncrederea şi incertitudinile care s-au perpetuat până acum în relaţia dintre autoritatea locală şi operatorii serviciilor de taxi să fie istorie! De aceea, solicit direcţiilor de specialitate din cadrul Primăriei Capitalei ca, în cel mult 30 de zile, să analizeze propunerile venite din partea operatorilor şi să armonizeze noile prevederi ale regulamentului cu legislaţia de specialitate actuală, astfel încât atât cetăţenii care utilizează serviciile de taxi, cât şi cei care prestează să fie mulţumiţi’, a precizat edilul, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii operatorilor şi transportatorilor.
Regulamentul stabileşte condiţiile clare în care se desfăşoară transportul public de persoane în regim de taxi: de la modalităţile şi condiţiile de atribuire a autorizaţiilor de taxi, vizarea acestora, înlocuirea autovehiculelor sub aceeaşi autorizaţie, până la activitatea dispeceratelor, monitorizarea şi controlul permanent privind modul în care sunt respectate prevederile legislaţiei. Odată definitivat, documentul va intra în dezbatere publică şi va fi supus aprobării Consiliului General. Conform PMB, regulamentul nu a mai fost actualizat din anul 2009.
În cadrul întâlnirii, Gabriela Firea a anunţat că în perioada următoare echipe mixte formate din reprezentanţii Municipalităţii şi ai Poliţiei Rutiere, vor verifica modul în care se desfăşoară în prezent activitatea de taximetrie în Bucureşti.
‘Chiar dacă am convenit că trebuie să aducem amendamente actelor normative care reglementează serviciul de transport în regim de taxi şi vom face acest lucru cât mai curând posibil, legea trebuie respectată! Astfel, poliţiştii locali împreună cu Poliţia Rutieră vor face controale, atât la intrările şi ieşirile din Capitală, cât şi în zonele aglomerate. Să nu uităm că siguranţa cetăţeanului este prioritară pentru toată lumea, iar operatorii care acţionează la nivelul municipiului Bucureşti trebuie să înţeleagă că au şi drepturi, dar şi obligaţii, una dintre cele mai importante cerinţe fiind respectarea autorizaţiei’, a precizat edilul.
La solicitarea operatorilor prezenţi la discuţii, primarul a dat asigurări că va face demersuri, conform competenţelor, pentru ca legislaţia din domeniul taximetriei să reglementeze şi noile aplicaţii de comandă online.
De asemenea, Gabriela Firea a anunţat că, odată cu aprobarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, vor începe şi discuţiile privind integrarea tarifară în Bucureşti şi Ilfov pentru transportul public.
La întâlnire au participat reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), ai Asociaţiei pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi (ADTI), ai Camerei Taximetriştilor precum şi reprezentanţii altor operatori privaţi din domeniul transportului public. Alături de primarul general s-au mai aflat reprezentanţii Direcţiei Transporturi, ai Direcţiei Juridice, ai Direcţiei de Poliţie locală şi control, dar şi conducerea Brigăzii de Poliţie Rutieră a Capitalei.