Firea: Companiile municipale şi-au demonstrat corectitudinea, de fiecare dată, după controalele realizate de instituţiile statului

Companiile municipale şi-au demonstrat corectitudinea, de fiecare dată, după nenumărate controale realizate de instituţii ale statului - de la Curtea de Conturi la ANAF sau Ministerul de Finanţe, a declarat miercuri primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, potrivit Agerpres. 
Economica.net - mie, 10 iul. 2019, 15:21
Firea: Companiile municipale şi-au demonstrat corectitudinea, de fiecare dată, după controalele realizate de instituţiile statului

„Companiile municipale şi-au demonstrat corectitudinea, de fiecare dată, după nenumărate controale realizate de instituţii ale statului cu atribuţii de acest fel – de la Curtea de Conturi la ANAF sau Ministerul de Finanţe. Este normal ca aceste instituţii să-şi facă treaba şi să verifice activitatea companiilor, dar este la fel de normal să spunem şi că rezultatele au fost întotdeauna bune. Rapoartele acestor instituţii au fost favorabile atât în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţii companiilor, cât şi respectarea prevederilor legale incidente. (…) Companiile au fost înfiinţate după un model care funcţionează deja cu bune rezultate în multe capitale europene şi în multe municipii şi oraşe din România, după aceeaşi legislaţie ca în toată ţara. Bucureştiul a fost singurul oraş în care s-a pretins existenţa unui vot de 2/3. Vorbim de companii care prestează servicii publice de mare importanţă pentru viaţa publică a oraşului, dimensionate astfel încât să răspundă exact nevoilor reale din Capitală”, a spus Firea, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

Ea critică PNL Bucureşti pentru că vine din nou cu ”găselniţa atacurilor, plângerilor şi reclamaţiilor”, ca şi USR.

„PNL Bucureşti, ca şi USR, vine din nou cu găselniţa atacurilor, plângerilor şi reclamaţiilor, ca de fiecare dată când începem să mişcăm lucrurile în domenii cu probleme grave ale Capitalei, vechi, unele, de peste 30 de ani. Ei uită acum că au condus catastrofal atâta vreme Consiliul General sau instituţii publice din Bucureşti – cum este cazul RADET-ului, unde au deţinut controlul timp de 10 ani, cu rezultatele pe care le ştim cu toţii. De altfel, Curtea de Conturi este o instituţie publică independentă, care îşi desemnează conducerea şi îşi prezintă Raportul anual în faţa Parlamentului României, şi nu credem că este o instituţie care răspunde comenzilor politice, aşa cum şi-ar dori PNL şi USR”, a afirmat Firea.

Primarul general reiterează că înfiinţarea companiilor a avut la bază tocmai intenţia de a sparge monopolul acelor firme care de ani de zile „căpuşau bugetul Capitalei” şi de a eficientiza şi moderniza serviciile publice.

Potrivit PMB, printre primele rezultate înregistrate au fost – de exemplu – reducerea drastică a costului cu licenţa de integrare a intersecţiilor în sistemul automat de management al traficului (de la 50.000 de euro – pe vremea UTI, la 2.000 de euro, după înfiinţarea companiei municipale de profil) sau abordarea a peste 200 de imobile din cele 520 care necesită consolidare urgentă, după ce timp de 30 de ani nu s-au finalizat decât 20 de astfel de proiecte.

PMB menţionează lucrări realizate de Compania Străzi, Poduri şi Pasaje ce avansează rapid, printre care consolidarea şi reabilitarea Podului Străuleşti.

„În cazul documentaţiilor tehnice pentru proiecte, noile companii lucrează cu termene de ordinul lunilor, faţă de situaţia existentă înainte de înfiinţarea lor, când majoritatea proiectelor necesitau termene îndelungate, care ajungeau şi la 2-3 ani, la preţuri fabuloase, iar în unele cazuri erau întocmite greşit, aşa încât nu au putut fi puse în practică”, precizează sursa citată.

Compania de Dezvoltare Durabilă a realizat documentaţia tehnică pentru penetraţie Prelungirea Ghencea în 3 luni. Printre proiectele importante gestionate se numără: Sala multifuncţională din complexul sportiv Lia Manoliu, proiectarea pentru reţeaua de piste pentru biciclişti (4 trasee, care însumează 48 km), documentaţia pentru 4 grădiniţe, 5 after-school-uri şi 4 săli de sport – toate cele 13 fiind realizate de la zero în termen de 6 luni, arată PMB.

Compania Municipală Iluminat Public a modernizat iluminatul public în patru pasaje din Bucureşti, cu tehnologie LED de ultima generaţie (Obor, Victoriei, Mărăşeşti, Unirii) şi a gestionat iluminatul festiv al oraşului, iar planul pentru următoarea perioadă include proiecte de amploare: integrarea sistemului de iluminat în sistemul smart-city, o aplicaţie pentru semnalarea defecţiunilor. Compania îşi propune ca în următorii 5 ani să înlocuiască integral corpurile de iluminat din Capitală, adică 19.350 de corpuri pe an, menţionează Primăria.

Compania Municipală Parking a extins cu peste 2.000 de locuri fondul de parcaje exploatate, gestionând în prezent 10.145 de locuri avizate şi are în curs de avizare încă 1.500 de locuri de parcare, ţinta fiind de a ajunge la un număr total de 37.000 de locuri, precizează PMB.

Preşedintele PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, împreună cu consilierii generali, solicită Curţii de Conturi să verifice cheltuielile făcute de companiile Primăriei Capitalei, după ce instanţa a decis anularea deciziei de înfiinţare a acestora.

„Am sesizat, cu număr de înregistrare, prin adresă oficială, Curtea de Conturi, cerându-i să verifice legalitatea cheltuielilor efectuate de către companiile Primăriei Capitalei după ce instanţa a hotărât anularea hotărârilor de înfiinţare. Sesizarea este depusă alături de colegii mei, consilieri generali PNL”, a anunţat Violeta Alexandru pe Facebook.

Te-ar mai putea interesa și
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Prima modificare de preț la benzinării din această lună: Petrom a scumpit motorina, menținând prețul benzinei...
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi indemnizaţiilor. Peste 3 milioane de certificate medicale eliberate asiguraţilor în 2023, în scădere masivă faţă de 2022
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi ...
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi ...
Harta succesului în afaceri. Cele mai tari și cele mai slabe firme din România. Unde se face profitul și unde bântuie falimentul?
Harta succesului în afaceri. Cele mai tari și cele mai slabe firme din România. Unde se face profitul și unde bântuie ...
Un studiu făcut de BNR despre criteriile în care o firmă are șanse să devină de succes într-un ciclu de 5-10 ani s-a ...
CEO-ul eMAG Group, despre amenda de la Concurență: Este minimul posibil și arată cât am greșit noi, adică nu prea
CEO-ul eMAG Group, despre amenda de la Concurență: Este minimul posibil și arată cât am greșit noi, adică nu prea
CEO-ul eMAG Tudor Manea a comentat amenda primită din partea Consiliului Concurenței, precizând că retailerul a fost ...