„Nu s-a transferat niciun patrimoniu de la Municipiu către companii, prin urmare sub nicio formă nu s-ar fi putut pune problema, condiţionalitatea, ca votul înfiinţării să fie de două treimi, ci un vot de majoritate simplă, jumătate plus unu. Nu s-a dezmembrat absolut nimic din patrimoniul Municipiului Bucureşti către companiile municipale nou înfiinţate, care vor continua să lucreze de mâine dimineaţă. Nu s-a întâmplat nimic, ele nu sunt radiate de la Registrul Comerţului. Dacă s-ar pune problema radierii ar fi vorba despre un nou proces pe care domniile lor ar trebui să îl câştige – deocamdată nu au câştigat un proces de radiere -şi câtă vreme societăţile nu sunt radiate, ele sunt legal înfiinţate şi vor funcţiona în continuare. Această dezbatere – două treimei, jumătate plus unu – probabil va continua şi se va elucida, sunt convinsă, în perioada următoare”, a precizat edilul general, pentru Realitatea TV.
În cadrul aceleiaşi emisiuni, deputatul independent de Bucureşti Nicuşor Dan a declarat că nu înţelege „cum se mai poate apăra doamna Firea”, atâta vreme cât decizia Curţii de Apel este definitivă.
„Această chestiune este închisă. Hotărârea Consiliului General propusă de primarul general şi adoptată de CGMB, prin care s-au înfiinţat aceste societăţi comerciale, este anulată definitiv, nu mai există cale de atac. Asta este prima chestiune. Punctul doi: Municipiul Bucureşti a contribuit cu bani la capitalul social al acestor societăţi comerciale. Asta este indubitabil, pentru că aşa s-au format ele. Interpretarea pe care o confirmă Curtea de Apel Bucureşti este că tot ce este acţiune la o societate comercială reprezintă patrimoniu. Municipiul Bucureşti are acţiuni la nişte societăţi comerciale pe care le-a înfiinţat şi prin asta a transferat un patrimoniu din bugetul pe care îl administra către capitalul social al acestor societăţi comerciale”, a spus el.
Firea a replicat că există „căi de atac excepţionale” prevăzute în lege şi a menţionat că a avut mai multe discuţii pe această temă cu profesori în drept.
„Contenciosul administrativ este o ramură complexă şi avem acolo suficiente argumente şi vom apela la acestea. Prin urmare, eu cred că nu e cazul să ne poarte de grijă USR cum ne vom apăra. Putem să ne apărăm şi vom dovedi în continuare că am avut dreptate şi că dreptatea este de partea noastră, pentru că nu am vrut să facem altceva decât o eficientizare a activităţii în administraţie. Să reducem foarte mult costurile provocate de acele firme căpuşă abonate la bugetul statului ani de zile, fără licitaţie, şi de asemenea să putem să avem o activitate mult mai eficientă. În privinţa constituirii capitalului social, votat de CGMB, ca şi bugetul naţional, ca şi bugetele altor municipalităţi, se votează cu majoritate simplă. Sub nicio formă două treimi. (…) USR se bucură degeaba în această noapte şi probabil mâine, pentru că este un câştig de moment, doar de imagine, dar nu pe fond. Vom demonstra acest lucru în perioada următoare”, a spus ea.
Nicuşor Dan a replicat că în cazul în care Gabriela Firea doreşte să eficientizeze achiziţiile publice din Bucureşti trebuie să le realizeze prin Direcţia de Achiziţii Publice.
„Să facă toate achiziţiile publice prin această direcţie, prin sistem SICAP naţional şi să aibă grijă să nu mai existe firme căpuşă, care să sugă bugetul Municipiului Bucureşti. În felul acesta, companiile pe care le-a înfiinţat nu mai trebuie să asculte de legea achiziţiilor publice şi nu mai are practic niciun mecanism de control. Trebuie să o credem pe cuvânt pe doamna Firea că nu o să mai sifoneze bani. Eu personal aş prefera să mă încred în mecanismele pe care legea achiziţiilor publice le face”, a spus el.
Curtea de Apel Bucureşti a decis joi anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare a Companiilor Municipale, a anunţat Uniunea Salvaţi România, prin intermediul unui comunicat.
„Curtea de Apel Bucureşti a decis astăzi anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare ale Companiilor Municipale. Soluţia este definitivă şi vine la capătul unui proces iniţiat de USR Bucureşti în anul 2017. Consilierii municipali USR au contestat înfiinţarea acestor companii pe motiv că hotărârile au fost adoptate ilegal. Mai precis, ele au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri, şi nu cu votul a două treimi, aşa cum ar fi fost nevoie pentru astfel de proiecte care privesc patrimoniul Capitalei”, a precizat sursa citată.
PMB: Anularea hotărârilor de înfiinţare a companiilor municipale nu va produce efecte automate asupra unor societăţi funcţionale
Primăria Capitalei a anunţat că va cere opinia unor jurişti pentru a vedea măsurile care se impun după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare a Companiilor Municipale, dar a apreciat totodată că anularea hotărârilor nu va produce efecte automate asupra unor societăţi funcţionale.
„Vom analiza şi vom cere opinia unor jurişti să luăm în continuare măsurile ce se impun. Ceea ce dorim să precizăm este faptul că aceste companii există în continuare, sunt înfiinţate de acum un an şi câteva luni, sunt înscrise la Registrul Comerţului, iar această anulare a HCMB – acte administrative, nu va produce efecte (automate) asupra unor societăţi funcţionale. Probabil, tot instanţele, în înţelepciunea lor, ne vor explica cum procedăm în continuare”, se arată într-un comunicat transmis de PMB.
Conform aceleiaşi surse, soluţia Curţii de Apel Bucureşti este una „cel puţin surprinzătoare, dacă nu şocantă”, în contextul în care până acum Primăria a avut câştig de cauză în alte procese similare şi chiar şi în cazul acestui proces câştigase la fond.
„În luarea acestor decizii de înfiinţare, cât şi pe parcursul procesului am avut confirmarea scrisă a unor cadre didactice – profesori universitari cu o reputaţie neştirbită, în acest domeniu – că adoptarea acestor hotărâri s-a făcut cu respectarea strictă a textelor de lege. Am preluat acest model din Europa, din oraşe precum Viena, Stockholm, Berlin, iar companii municipale există şi în alte oraşe din ţară. Se pare însă că o instanţă din România a decis că aproape toate deciziile în Consiliile Locale şi în CGMB nu pot fi adoptate decât cu o majoritate de 2/3, astfel încât probabil se va ajunge, prin astfel de interpretări, la o blocare completă a funcţionării oraşului. Contestatarii noştri se pare că apreciază că un Bucureşti complet blocat şi aruncat în haos este singura modalitate care le-ar putea da câştig de cauză în alegerile viitoare”, se mai arată în comunicat.
Primarul general, Gabriela Firea, s-a declarat convinsă că este vorba de o eroare de interpretare care se va corecta.
„Pe acest model, imposibil de explicat, ar trebui anulate toate hotărârile de înfiinţare ale companiilor din întreaga ţară, ale ministerelor, consiliilor judeţene sau primăriilor. Sunt absolut convinsă că este o eroare de interpretare care se va corecta. Bucuria cinică a USR este de scurtă durată. USR dovedeşte încă o dată că nu salvează Bucureştiul, ci blochează Bucureştiul. USR, care clamează public transparenţa şi corectitudinea în administraţie, dovedeşte că vrea să salveze firmele căpuşă abonate la bugetul Primăriei Capitalei ani de zile, şi care sunt speriate de companiile nou înfiinţate, prin care se fac mari reduceri de cheltuieli şi o eficientizare a serviciilor în interesul cetăţenilor”, a susţinut edilul general.
Curtea de Apel Bucureşti a decis joi anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare a Companiilor Municipale, a anunţat Uniunea Salvaţi România, prin intermediul unui comunicat.
„Curtea de Apel Bucureşti a decis astăzi anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare ale Companiilor Municipale. Soluţia este definitivă şi vine la capătul unui proces iniţiat de USR Bucureşti în anul 2017. Consilierii municipali USR au contestat înfiinţarea acestor companii pe motiv că hotărârile au fost adoptate ilegal. Mai precis, ele au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri, şi nu cu votul a două treimi, aşa cum ar fi fost nevoie pentru astfel de proiecte care privesc patrimoniul Capitalei”, a precizat sursa citată.