Firea declară că a avut în ultima perioadă întâlniri cu Teodorovici, Vâlcov, Suciu, şi Cuc

Economica.net
15 05. 2019
firea_gabriela_8490586_02026500

„M-am întâlnit ieri cu domnul ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici. M-am întâlnit de asemenea cu domnul viceprim-ministru Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale. Am avut mai multe întâlniri şi cu domnul consilier al doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă, Darius Vîlcov. Ne-am întâlnit în grup de lucru cu ministrul Transporturilor, domnul Cuc, şi cu şeful CNAIR, cu şeful de la Metrou şi de la CFR. La cea din urmă întâlnire a participat şi domnul Dragnea şi toate aceste întâlniri au avut ca scop revitalizarea proiectelor pe care noi le-am început la Primăria Capitalei, dar au rămas, cumva, abandonate şi din cauza tăierii financiare de la sfârşitul anului trecut, şi pentru că nu au mai fost promovate de ministere. Le-am resuscitat şi sunt convinsă că în această perioadă lucrurile vor reintra într-un firesc, într-un normal, pentru că strigătul meu de anul trecut a fost un strigăt de disperare, pentru că nu pot să fac proiectele din Bucureşti”, a spus ea, la România Tv.

Întrebată dacă s-a împăcat cu Liviu Dragnea, Firea a replicat că e vorba „în special de o comunicare între instituţii şi persoane” şi că Bucureştiul „nu are voie să fie tăiat” de pe lista investiţiilor guvernamentale.

„Cu bugetul mic al primăriei nu ai cum, oricât de manager genial ai fi, la primărie să rezolvi multitudinea de probleme. Noi suntem în statistici 2,2 milioane de locuitori, dar în realitate, peste 4 milioane de persoane în Bucureşti. De aceea, şi problema traficului sufocat, de aceea şi problema poluării. De aceea avem în continuare nevoie de mai multe şcoli, spitale, grădiniţe, centre de after school, pentru că suntem dublu decât în realitate, decât arată statisticile. Şi atunci, cu un buget al unei autorităţi locale nu ai cum să rezolvi toate investiţiile necesare. Şi atunci este normal să poţi să comunici cu Guvernul, cu Parlamentul, cu toate ministerele, cu toate instituţiile, când este necesar, totul pentru ca şi capitala noastră să fie în rândul capitalelor europene din punctul de vedere al nivelului de trai”, a precizat Firea.

Ea a explicat că disputa apărută în cadrul PSD a pornit de la faptul că s-a simţit „lăsată singură” să rezolve o multitudine de probleme, având însă un buget insuficient.

„Această dispută care a avut loc a pornit de la faptul că eu m-am simţit cumva lăsată singură, să rezolv cu puterile autorităţii locale, cu puterile primarului, multitudinea de probleme: şi cele care vizează traficul sufocant, şi cele care vizează termia (…), precum şi toate investiţiile pentru poduri, pasaje, supralărgiri. Nu se poate din acest buget, din care mai mult de o jumătate merge pe subvenţiile RADET şi RATB, să poţi să faci multitudinea de proiecte. Eu m-am simţit abandonată, am avut acele reacţii şi discuţii în Comitetul Executiv. La acel moment, probabil, au fost alte urgenţe sau alte priorităţi şi s-a considerat că eu am alte planuri politice. Şi după opt luni de zile şi-au dat toţi seama că eu nu făceam altceva decât să lupt pentru proiectele mele. Şi de aceea, dat fiind şi momentul medical pe care l-am trăit, s-a reluat dezbaterea în legătură în Bucureştiul şi s-a reluat legătura pentru promovarea proiectelor Capitalei”, a afirmat primarul general.

În acest sens, Firea şi-a exprimat speranţa ca dialogul cu reprezentanţii Guvernului să permită o „reabilitare” a aspectelor legate de bugetul Capitalei.

„Se spune că în Bucureşti sunt mulţi bani şi atunci Guvernul să ajute doar oraşele sărace. Nu este adevărat. (…) Bugetul Capitalei este de 600 de milioane de euro la o populaţie de patru milioane de persoane. Comparativ cu 600 de milioane de euro, este cel mai mic buget al unei capitale europene, raportat la numărul mare de populaţie. (…) Am reînceput dialogul cu reprezentanţii Guvernului şi sperăm ca în perioada următoare să ne reabilităm şi din acest punct de vedere, al bugetului, care a suferit într-adevăr”, a declarat ea.