Firea, despre preluarea Centurii Capitalei la PMB: Partea finanţabilă pe fonduri europene să rămână în continuare la CNAIR

Economica.net
28 03. 2017
firea_76859458784930_95985300

‘Am avut câteva discuţii cu doamna viceprim-ministru Sevil Shhaideh, cu domnul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, şi sunt sunt şanse reale ca Centura Capitalei să revină acolo unde a fost şi unde cred că natural ar trebui să fie, şi anume în administrarea Primăriei Generale a Capitalei. Partea din Centură care acum este finanţabilă pe fonduri europene să rămână în continuare la CNAIR (Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), iar zona care nu este finalizată să o preluăm, să o finanţăm, să o fazăm şi să o şi terminăm’, a precizat Firea, la Antena 3.

Ea a subliniat că problemele de trafic din centrul oraşului sunt generate şi de şoferii care doresc să traverseze Bucureştiul, în condiţiile în care nu este finalizată Centura Capitalei.

Pe de altă parte, a apreciat că nu ar fi oportună introducerea unei taxe speciale pentru cei care vor să circule cu maşina în zona centrală.

‘În acest an, categoric vom demara cea mai importantă operaţiune de construire de parcări în Capitală. Ştiu sunt multe voci care spun: ‘Oricâte parcări ai construi, dacă nu limitezi accesul în centru al cetăţenilor din Capitală sau al vizitatorilor nu vei obţine efectul scontat, impunând o taxă de centru, ca la Londra’ şi că aceasta trebuie să fie prioritatea. Nu cred că suntem pregătiţi pentru o taxă de centru. (…) Problema nu e că e gratis să pătrunzi în zona centrală. După o revoluţie sângeroasă şi dureroasă, după ani de comunism, dacă aş spune: ‘Ştiţi, cei mai săraci să nu mai pătrundeţi în centru’, deşi, repet, în alte capitale s-a aplicat această strategie, nu cred că ar bine’, a precizat ea.

În ce priveşte pasajul de la Piaţa Sudului, ea a declarat că reprezentanţii constructorului reclamă faptul că bugetul consumat este mai mare decât cel prevăzut iniţial.

‘S-a făcut din punctul nostru de vedere o eroare din proiect. Pe urmă, constructorul ajuns în teren – nu mai corespundea proiectul din calculator, din birou, cu realitatea. Ei acuză acum, reclamă faptul că bugetul pe care l-au consumat este mai mare decât cel prevăzut iniţial, că sunt circa 59% cheltuieli indirecte, pe care noi, în fapt, nu avem cum să le plătim, pentru că nu sunt cuprinse în proiectul iniţial. Şi atunci, pentru ca lucrarea să nu fie blocată în continuare, încă eventual vreo trei-patru ani, am propus să existe o discuţie separată vizavi de acest litigiu, al acestor sume, solicitate de constructor şi pe care noi nu avem, conform contractului, cum să le plătim – pentru că, în urma unui control din partea Curţii de Conturi, noi am fi pasibili să răspundem, practic pentru acea sumă – şi totuşi lucrările să continue, în aceste condiţii’, a spus Firea.