Astfel, întrebată cum comentează faptul că CGMB a aprobat în ultima perioadă o serie de proiecte controversate, precum cel din Calea Victoriei nr. 200 sau cel din Aleea Modrogan nr. 1A, Gabriela Firea a spus că un primar nu are calitatea de a-i spune unui specialist dacă a procedat corect sau nu.
„Dacă cineva pune la îndoială acele documente urbanistice şi tot parcursul pe care l-a trecut oricare dintre aceste documente, trebuie să facă o plângere penală sau administrativă. Nu este în măsură primarul general, care nu este obligat prin lege să fie inginer constructor, arhitect, reţelist şi aşa mai departe, să pună la îndoială ceea ce specialiştii validează prin semnăturile lor. Cum ar fi ca eu să spun că nu e bine aşa sau că este bine? Primarul învesteşte cu formulă administrativă un document întocmit de către specialişti. Niciun primar nu are această calitate să îi spună unui specialist, fie că este arhitectul şef sau arhitect sau constructor sau inginer, că nu a făcut bine. Pentru că nu avem pregătirea necesară. Dacă sunt probleme, cei care le-au constatat să depună plângeri, chiar şi penale. Şi dacă există greşeală, să răspundă cei care au greşit”, a arătat primarul general într-o declaraţie acordată presei.
Consiliul General al Capitalei a aprobat, pe 29 ianuarie, planul urbanistic zonal pentru realizarea unei construcţii de cinci etaje pe Calea Victoriei nr. 200, în apropierea Palatului Cantacuzino şi a Casei cu cariatide. Este vorba despre un teren situat în zona protejată nr. 16 – Calea Victoriei/stradă simbol al oraşului. Amplasamentul se află în raza de protecţie a unor clădiri incluse în Lista monumentelor istorice din Municipiul Bucureşti, precum Palatul Cantacuzino (Calea Victoriei nr. 141), Casa Dissescu – Institutul de Istoria Artei ‘G. Oprescu’ (Calea Victoriei nr. 196), Casa cu cariatide (Calea Victoriei nr. 202).
Pe 18 decembrie, CGMB a adoptat Planul Urbanistic Zonal care vizează construirea a trei blocuri cu patru etaje pe Aleea Modrogan nr. 1A, în curtea vilei în care se află sediul central al PNL.
„Imobilul din adresa Modrogan 1A se află în zona construită protejată n. 48, parcelarea Filipescu, iar edificabilul vizat este încadrat ca spaţiu verde amenajat. Imobilul se află într-o zonă cu grad ridicat de protecţie şi conservare, obligatorie pentru clădirile din acea zonă, iar proiectul respectiv nu respectă, din punctul meu de vedere, aceste reglementări şi nu se încadrează în specificul acelei zone”, a precizat la momentul respectiv consilierul municipal USR Alexandru Gâdiuţă.