Firea: ELCEN nu este singura entitate care să furnizeze energie termică pentru populaţie
„Dacă nu se va putea restabili o situaţie, măcar de minim respect, cu ELCEN, dacă condiţiile contractuale şi comerciale vor fi injuste din partea ELCEN către RADET în continuare, ulterior, Campania Termoenergetica, nu vom sta cu mâinile în sân şi vom căuta alternative. Cred că pe plan mondial nu este ELCEN-ul singura entitate care să ne furnizeze energie termică pe care să o livrăm populaţiei. Eu cred că nu suntem totuşi într-un cerc închis. Ideal ar fi să avem pe acelaşi lanţ producţie, transport, distribuţie şi să fie aici în Bucureşti prin fuziunea care s-a dorit (…), printr-o cooperare, dacă nu s-a putut fuziune între RADET şi ELCEN. Dacă domniile lor nu înţeleg că sunt parte integrantă a acestui sistem şi poate au alte gânduri cu producţia, nu ştiu, să o vândă în Honolulu, atunci vom intra şi noi pe Bursă, chiar dacă va fi mai dificil din punct de vedere tehnic, dar nu imposibil şi ne vom descurca. Îi asigur pe bucureşteni că nu vom opri livrarea agentului termic, vor avea apă caldă şi căldură”, a spus Firea la o conferinţă de presă.
Ea a menţionat că Primăria Capitalei trebuie să asigure continuitatea livrării apei calde şi căldurii.
„Cele mai mari sume din bugetul Capitalei s-au dus şi anul acesta către transportul public în comun şi către RADET. Aproximativ, într-o lună să spunem normală, în care nu ni se taie masiv de către Ministerul de Finanţe suma alocată din impozitul pe venit, adică să spunem circa 300 de milioane de lei, 100 de milioane de lei merg către STB, 100 de milioane către RADET şi mai rămânem cu 100 de milioane de lei să achităm salariile angajaţilor şi să plătim toate lucrările de pe şantierele începute din Capitală”, a precizat Firea.
Administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, a anunţat că în prezent se achiziţionează circa 96% din energia termică de la ELCEN.
„Putem anunţa în premieră că în momentul de faţă lucrăm la caietul de sarcini pentru achiziţia de energie termică de pe piaţă, în primă instanţă pentru zonele deficitare, astfel încât acele cartiere care în momentul de faţă suferă pentru că acele CET-uri s-au desfiinţat să revină ca distanţă aproape de sursele de producere şi starea de normalitate, să fie ceva la ordinea zilei (…) Cu privire la costul gigacaloriei, în prezent cumpărăm puţin mai scump gigacaloria de la ELCEN, cu toate că preţul gazelor pentru populaţie a fost plafonat la 68 de lei de la 94. E o întrebare pe care şi noi am adresat-o autorităţilor statului şi sperăm ca în perioada imediat următoare bucureştenii să beneficieze aşa cum e normal de această prevedere legală”, a adăugat Burghiu.