Firea: Experţii JASPERS spun că fonduri nerambursabile se pot pierde legat de staţia de valorificare energetică
„Populaţia e reticentă la a construi o staţie de valorificare energetică în Bucureşti, considerând-o nocivă. Nu se înţelege încă faptul că, în acest moment, la nivel internaţional, sunt staţii de valorificare energetică foarte performante, care nu lasă degajarea unor impurităţi şi nu poluează atmosfera, prin urmare, nu sunt nocive pentru populaţie, dar acesta e un subiect mai amplu, pe care-l dezbatem săptămânal cu experţii JASPERS, care, într-adevăr, ne-au atras atenţia că pot fi pierdute fonduri europene nerambursabile, dacă nu stabilim de comun acord Bucureşti-Ilfov un teren ori pe raza UAT Bucureşti ori pe raza judeţului Ilfov pe care să construim această staţie de valorificare energetică extrem de necesară. Şi nu există o altă soluţie (…) pentru a nu deveni o Capitală a gunoaielor”, a spus Firea, după întâlnirea Comitetului Naţional pentru Deşeuri, desfăşurată la Ministerul Mediului.
Întrebată de jurnalişti când se ajunge la capacitatea maximă a celor două gropi de gunoi, ea a răspuns că, potrivit tehnicienilor municipalităţii şi analizei Masterplanului pentru deşeuri, una dintre gropi îşi atinge capacitatea în 2-3 ani şi cealaltă în 4 ani.
„Trebuie să fie găsite soluţii, pentru că timpul trece foarte repede şi dacă nu reuşim să convingem cetăţenii din Bucureşti şi Ilfov de necesitatea construirii unei instalaţii de valorificare energetică ori pe raza judeţului Ilfov ori în municipiul Bucureşti va fi foarte dificil, pentru că, în afară de colectarea selectivă, de energia circulară, cu siguranţă vor mai rămâne deşeuri care vor trebui să fie valorificate într-o formulă modernă, aşa cum se întâmplă în întreaga Europă”, a afirmat Gabriela Firea.
Ea a menţionat că a transmis şi ministrului Mediului, Costel Alexe, că municipalitatea are o listă de terenuri identificate în Bucureşti şi judeţul Ilfov.
„Avem o listă de 19 terenuri identificate în judeţul Ilfov, avem şi în Bucureşti, dar, aşa cum ştiţi, a fost multă reticenţă şi a fost o campanie negativă, din păcate, chiar şi din partea unor consilieri generali din Opoziţie din Consiliul General, dar poate că vom conştientiza că interesul cetăţeanului trebuie să fie interesul nostru şi interesul politic trebuie să fie subsidiar, să nu fie cel care primează în luarea unor decizii, pentru că noi suntem trecători în aceste funcţii şi trebuie să lăsăm lucruri durabile în urma noastră”, a susţinut edilul general.
În opinia sa, analize, controale, monitorizări ale firmelor de salubritate sunt bine-venite atât din partea Primăriei, cât şi partea ministerului.