Firea: Insolvenţa RADET era singura măsură posibilă. Fac un apel la Guvern să intervină la ELCEN
‘Vreau să-i asigur pe toţi bucureştenii că, dacă ar fi fost o altă modalitate economică, financiară, juridică pe care o aplicăm, cu siguranţă aşa ar fi stat lucrurile. Nu există altă soluţie acum prin care să garantăm livrarea apei calde şi a căldurii în sezonul rece decât intrarea în insolvenţă a RADET. Este o măsură protectivă, toate încasările RADET-ului vor rămâne la această entitate economică, nu vor mai pleca către creditori, care, de multe ori, prin notificări au ameninţat că opresc livrarea agentului termic. Îi asigur de asemenea şi pe angajaţii RADET că nu se pune problema să-şi piardă locul de muncă, îi rog să meargă la serviciu, să lucreze profesionist, să asigure tot ceea ce este necesar pentru funcţionarea în bună regulă şi stare a RADET’, a declarat Firea la Murighiol, înaintea Comitetului Executiv al PSD.
Ea şi-a exprimat speranţa că Guvernul va interveni în ce priveşte situaţia de la ELCEN.
‘Fac apel de asemenea la reprezentanţii guvernului să ia măsurile care se impun şi în ceea ce priveşte ELCEN-ul. Sunt convinsă că la Guvernul României există şi persoane care au analizat extrem de atent şi minuţios situaţia celor două entităţi economice şi că vor găsi o manieră corectă şi din punct de vedere legal şi economic pentru ca şi ELCEN-ul să intre într-o perioadă de însănătoşire economică. Practic, în ultimii ani, din nefericire ELCEN-ul s-a comportat precum alte societăţi economice în timpul bulei imobiliare, adică s-a adunat foarte multe penalităţi, penalităţi la penalităţi, nu s-a mai ştiut la un moment dat care este suma de plătit cea reală’, a arătat Firea.
Potrivit primarului, situaţia ar fi putut degenera, astfel că ‘toţi am fi fost pasibili de a fi acuzaţi de o faptă penală’.
‘Dacă eu nu aş fi propus ieri, iar Consiliul general nu ar fi votat mandatarea Consiliului de Administraţie pentru a lua toate măsurile juridice şi economic care se impun pentru redresarea RADET-ului, inclusiv măsura insolvenţei, toţi am fi fost pasibili de a fi acuzaţi de o faptă penală, pentru că există foarte clar stipulat în lege faptul că la 30 de zile după ce o societate economică are conturile poprite trebuie să se adreseze justiţiei şi să solicite insolvenţa voluntară, fapt care nu s-a întâmplat până acum. Dacă mai stăteam în această situaţie, adică 6 luni, puteam fi acuzaţi de bancrută simplă. Este o faptă penală şi, aşa cum am asigurat din momentul în care am intrat în această competiţie, nu voi fi părtaşă la acţiuni ilegale. Dacă nu s-ar fi mandat CA să ia toate măsurile care se impun, inclusiv insolvenţa, atât primarul, CA al RADET, Consiliul general, format din toate partidele politice, am fi fost practic traşi la răspundere în faţa legii. Insolvenţa nu înseamnă falimentul şi închiderea RADET-ului, înseamnă salvarea acestuia, prezentarea unui plan de redresare şi o măsură de protecţie în faţa creditorilor care, din nefericire pentru ei, au acumulat aceste sume care nu pot fi explicate. Nu există o bază legală prin care Primăria să aibă permisiunea să o plătească. Sumele vehiculate in mass-media nu sunt incluse în contabilitatea Primăriei Generale, iar Consiliul general dacă ar fi putut să aprobe astfel de plăţi ar fi făcut-o probabil şi în fostele administraţii’, a argumentat Gabriel Firea.
Întrebată dacă a primit vreo reacţie din partea Guvernului legată de situaţia ELCEN, Firea a susţinut că a discutat deja cu reprezentanţi ai Executivului.
‘Am discutat cu ministrul Energiei, domnul Victor Grigorescu, şi cu vicepremierul Vasile Dîncu, cu toţii au fost de acord, precum şi cu secretari de stat şi directori, că şi ELCEN trebuie să intre într-o etapă de însănătoşire economică, această situaţie nu mai poate fi perpetuată şi nu se mai poate intra în iarnă cu această presiune – că Distrigaz, Romgaz şi Transgaz pun presiune pe ELCEN şi ameninţă cu oprirea livrări gazului. ELCEN pune presiune pe RADET şi anunţă că bucureştenii nu vor mai avea apă caldă şi tot aşa, e o spirală a neputinţei, a datoriilor acumulate în 10-15 ani de zile şi este o spirală a inconştienţei. Acest lucru trebuia să fie stopat prim măsura insolvenţei şi sunt absolut convinsă că în perioada următoare guvernul, prin reprezentanţii săi, în special în CA al ELCEN, care am înţeles că se va întruni zilele acestea, va lua o măsură similară de redresare economică a ELCEN. (…) Eşecul fuziunii RADET – ELCEN de acum câţiva ani a fost din cauza faptului că Ministerul de Justiţie nu a avizat această fuziune, deoarece era conştient de faptul că reprezentanţii CCR nu vor fi de acord cu acest transfer fără plată a acţiunilor unor entităţi economice către o primărie sau toate către guvern, dar cu titlu gratuit (…) dar acum suntem într-o altă situaţie în care dacă şi ELCEN-ul ar intra în insolvenţă simultan cu RADET-ul, iar cele două entităţi economice ar porni împreună un plan de redresare, finalul fericit ar fi acela al contopirii celor două societăţi, pentru că de fapt ele sunt sinergice în realitate’, a spus primarul Capitalei.
Conducerea RADET a fost mandatată să deschidă procedura insolvenţei, un proiect de hotărâre în acest sens fiind adoptat în şedinţa de miercuri a CGMB.