Firea: Pasajul Piaţa Sudului va fi gata în luna martie anul viitor. Pasajul Ciurel, în iulie 2017

Economica.net
31 07. 2016
slide_home_32828700

Cât priveşte pasajul ‘Piaţa Sudului’, ea a precizat că acest contract a fost blocat din cauza faptului că nu au fost prevăzute sumele necesare pregătirii şantierului, devierii utilităţilor, menţionând că ‘nu poţi să porneşti la drum cu un proiect greşit şi să ai dorinţa să-l duci la capăt fără sincope’.

„Am ajuns la zi cu plăţile către asocierea de constructori care lucrează în zonă – EUROCONSTRUCT şi ASTALDI. Ei au venit în primăvară cu plata facturilor aferente lunilor de lucru octombrie, noiembrie, decembrie, dar acele facturi nu au fost plătite. Din aproape 300 de angajaţi câţi lucrau pe şantier au mai rămas câteva zeci. A fost o problemă şi din partea Municipalităţii. Pentru că dacă pretinzi corectitudine din partea administratorilor acestor şantiere, atunci şi Municipalitatea trebuie să-şi respecte partea sa de datorie. Există, de asemenea, în litigiu o sumă destul de mare – plăţi indirecte (59-60%) pe care asocierea de constructori nu doreşte să o justifice, spunând că până acum un an s-au făcut plăţi şi nejustificate. Am constituit un grup de lucru, pentru a depăşi şi acest impas, format din specialişti, să vedem cât din această sumă, potrivit legislaţiei în vigoare, poate să fie decontată de către Primăria Capitalei şi am cerut şi sprijinul Curţii de Conturi”, a susţinut Firea.

Referitor la pasajul Ciurel, ea a spus că au fost achitate datoriile către constructor, care erau neplătite din primăvară, dar a afirmat că se va renunţa la una dintre benzile prevăzute, pentru că proiectul s-a greşit încă de la început.

‘Problema e că tot din proiectare s-a greşit şi îmi asum cele afirmate, pentru că locuitorii din zonă practic ar fi fost blocaţi. Am făcut o evaluare şi trebuie să renunţăm la una dintre benzi. Vor fi două şi nu trei benzi, pentru că aici era vorba de un drum expres cu mai multe drumuri colectoare. Nu se va putea face acest lucru. Nu s-a făcut PUZ-ul zonal, acea suprafaţă nu s-a prezervat, primăriile de sector care au competenţă în acea zonă au dat certificate de urbanism, au dat autorizaţii de construcţii, s-a construit în zonă recent, pe suprafaţa care trebuia să fie rezervată acestei lucrări de amploare şi acum ar trebui ca Primăria Capitalei să facă exproprieri masive, să dărâme ce s-a construit. Este inadmisibil aşa ceva. Pur şi simplu lucrurile sunt făcute prost de la început. Şi atunci m-am întâlnit cu constructori şi specialişti să găsim cele mai bune soluţii. În primul rând, renunţăm la o bandă, vor fi două benzi, renunţăm la drumuri colectoare, dar obiectivul de investiţii să fie finalizat până la anul, în luna iulie, iar în ceea ce priveşte Piaţa Sudului – în martie, anul viitor’, a mai precizat Firea.