Donatorii de sânge ar putea primi, în plus faţă de stimulentele actuale, tichete de masă de 150 de lei, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, declarând miercuri că în prima şedinţă de Consiliu General va face această propunere.
‘În acest moment, un donator de sânge primeşte din partea Guvernului tichete de masă în valoare de 63 de lei, o zi liberă şi transport gratuit. Primăria Generală a Capitalei vine să suplimenteze acest – să spunem – pachet de stimulent pentru donatori, iar în prima şedinţă de Consiliu General, ca primar, voi propune iniţiativa ca toţi cei care donează să primească un plus de 150 de lei, tot exprimat în tichete de masă, de asemenea, posibilitatea de a participa pe baza cardului de donator la toate evenimentele educative şi culturale ale Capitalei sau acolo unde Primăria este partener’, a declarat Firea la sediul Primăriei Capitalei, după ce a dat startul campaniei ‘O picătură de sânge poate salva o viaţă!’.
Ea a menţionat că în foarte multe ţări europene donarea de sânge nu mai este o problemă şi aceasta nu este stimulată material, dar în statele unde veniturile sunt mai mici, Guvernele, primăriile, comunităţile îi încurajează pe donatorii de sânge şi prin stimulente financiare.
Primarul Gabriela Firea a arătat că în România, mai ales vara, este o criză de sânge care se resimte şi în Bucureşti.
‘Am observat cu toţii cum, din nefericire, în special vara, se vorbeşte în Romania despre o criză acută de sânge. Această criză se resimte foarte mult şi la nivelul Capitalei. Din donatorii de pe raza municipiului Bucureşti doar o treime din sângele necesar este asigurat, ceea ce este foarte puţin. Nu putem să fim indiferenţi la această situaţie de criză şi venim începând de astăzi cu o acţiune nouă şi sperăm o impulsionare a celor care, conform legii, pot să doneze sânge. A da o parte din tine pentru semenii tăi este cel mai nobil lucru, este cel mai altruist şi de asemenea, cea mai bună dovadă de solidaritate umană (…) astăzi se implică Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale şi Centrul de Tineret al Municipiului Bucureşti, mâine vor dona voluntari angajaţi de la RADET, iar vineri de la RATB’, a spus Firea.
Edilul şi-a exprimat dorinţa ca, în afară de cetăţenii care lucrează la Primăria Capitalei sau instituţii subordonate acesteia, din ce în ce mai mulţi bucureşteni care îndeplinesc condiţiile pentru a putea să devină donatori să facă acest pas nu neapărat pentru pachetul stimulativ, ci din dorinţa de a-i ajuta pe cei în nevoie.
‘La initiaţiva doamnei primar vom analiza împreună cu doamna director a Centrului de Transfuzii necesitatea creării unor noi puncte de donare în spitalele bucureştene’, a declarat directorul medical al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Turkes Ablachim.
Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, Doina Goşa, a spus că de obicei în iulie şi august numărul donatorilor de sânge este mai mic decât în celalalte luni.
‘Anul acesta ne-am confruntat cu această caniculă, care s-a prelungit foarte mult, astfel încât disconfortul termic fiind foarte ridicat, numărul donatorilor de sânge a scăzut şi mai mult, astfel încât săptămâna trecută aveam o scădere de aproape 50% a numărului de unităţi de sânge colectate şi eram puşi în situaţia în care să nu mai putem să asigurăm urgenţele în spitale, de aceea am făcut apel şi am transmis mesajul nostru că situaţia este critică şi oamenii să vină să doneze sânge’, a adăugat Goşa.