‘Transportul gratuit poate să devină o realitate, de aceea am şi anunţat această primă măsură, dar nu înainte ca transportul public să se modernizeze. Din punctul meu de vedere, până la momentul gratuităţii transportului public, trebuie să îndeplinim împreună următoarele sarcini: 1. toate cele 1.000 de autobuze ale RATB să fie pe traseu; (…) 330 dintre autobuzele RATB sunt ţinute în autobaze şi folosite ca piese de schimb pentru autobuzele din traseu, pentru că fostul Consiliu General nu a alocat sumele necesare RATB-ului pentru revizii, reparaţii, piese de schimb; 2. acolo unde se va putea şi se poate în multe zone vom avea bandă unică pentru transportul în comun, pentru taxi, salvări; 3. toate autobuzele trebuie să fie curate, reparate şi cu siguranţa cetăţeanului, şi anume controlori de trafic care să fie vigilenţi, astfel încât în autobuze să nu intre persoane recalcitrante, persoane care vor să facă rău călătorilor’, a spus luni Firea.
Potrivit acesteia, gratuitatea se va introduce numai după ce vor fi suficiente autobuze. ‘Numai după ce ne vom asigura că avem suficiente autobuze, toate modernizate, toate curate, în toate să se asigure siguranţa călătorului, atunci se va introduce şi gratuitatea, tocmai pentru a nu se spune că am introdus gratuitate, dar serviciul a scăzut în calitate’, a explicat aceasta.
Ea a menţionat că prima sa propunere a fost aceea de a introduce, pentru început, gratuitate înainte şi după vârfurile orare de trafic.
‘Să vă dau un exemplu, într-o capitală europeană s-a constatat că este cel mai aglomerat între 8,15 şi 9,15 şi atunci Municipalitatea a oferit gratuitate cu o jumătate de oră înainte de a începe vârful de trafic şi cu jumătate de oră după acest vârf. Din discuţia pe care am avut-o la sfârşitul săptămânii cu managerul RATB şi cu reprezentanţii sindicatelor, mi-au spus că este 100% fezabil ceea ce propun eu, mai ales având în vedere faptul că în acest moment veniturile RATB sunt structurate procentual şi în mare cam aşa – 30% venituri proprii, practic din vânzarea biletelor şi 70% este aportul Primăriei Generale a Capitalei. (…) Ceea ce am propus nu este un plan fantezist. Mai concret, un bilet poate fi cumpărat cu 1,3 lei, dar el în realitate, din punct de vedere economic, costă aproape 6 lei. (…) Va fi şi proiectul-pilot pentru a vedea exact şi a estima care este răspunsul bucureştenilor. Bineînţeles că programul de la care nu mă abat este cel anunţat’, a subliniat Firea.