Firea va modifica proiectul vinietei în octombrie. Excepţii pentru maşinile bucureştenilor care nu sunt înmatriculate în Capitală

Economica.net
27 08. 2019
politie_57489458957856_97436800

„Astăzi suntem în a şaptea zi de dezbatere publică, mă refer la zile lucrătoare. Pe data de 1 octombrie se finalizează dezbaterea publică legală şi voi veni în faţa CGMB în şedinţa din octombrie cu acest proiect îmbunătăţit în care voi ţine cont de tot ceea ce mi-au transmis cetăţenii şi de tot ce dumneavoastră ne transmiteţi către cabinetul primarului general. (…) În urma publicării adresei de email oxigen@pmb.ro, precum şi prin faptul că proiectul ‘Oxigen pentru Bucureşti’ a fost postat pe site-ul Primăriei şi s-au trimis de asemenea şi la adresa relatiipublice@pmb.ro foarte multe mesaje din partea cetăţenilor, îi asigur pe aceştia că am citit mesajele şi pro şi contra, că am reţinut observaţiile făcute de bucureşteni sau non-bucureşteni. Vă invit şi pe dumneavoastră, consilierii generali de la toate grupurile politice să vă alăturaţi acestui demers (…) de a lupta cu flagelul poluării. (…) Proiectul prezentat de mine acum două săptămâni poate deveni proiectul nostru”, le-a spus marţi Firea consilierilor generali în şedinţa CGMB.

Ea a menţionat că în proiect se vor regăsi şi anumite situaţii speciale.

„Cele mai multe observaţii sunt legate de imposibilitatea, dacă rămâne proiectul aşa cum a fost prezentat, de a mai avea de la 1 ianuarie un autoturism înmatriculat într-un alt judeţ care se deplasează în municipiul Bucureşti fără a plăti vinieta. (…) Am ţinut cont de observaţiile care relevă faptul că sunt şi situaţii de înţeles, situaţii speciale ce ar trebui să fie regăsite sub forma unor excepţii. De exemplu, cetăţenii care, deşi au domiciliul în Bucureşti, nu pot înmatricula maşina în Bucureşti, deoarece au preluat un leasing de la o societate înregistrată pe raza altui judeţ şi care garantează că la finalizarea leasingului îşi vor înmatricula autoturismul în Bucureşti”, a explicat Firea.

Ea a făcut referire şi la cetăţenii cu viză de flotant care nu au posibilitatea să înmatriculeze maşina.

Forma iniţială a proiectului

Proiectul de hotărâre pentru introducerea vinietei pentru Bucureşti şi Ilfov, de la 1 ianuarie 2020, a fost pus în dezbatere publică de Primăria Capitalei, până la 30 septembrie. De la plata noilor taxe vor fi exceptate mai multe categorii de autovehicule, între care cele ale serviciilor de urgenţă, ale Societăţii Naţionale de Cruce Roşie, ale Societăţii Transport Bucureşti, cele adaptate special pentru persoanele cu dizabilităţi, dar şi autovehicule aparţinând Patriarhiei Române.

Prin proiect se defineşte Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) în perimetrul delimitat de: P-ţa Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – Şos. Ştefan cel Mare – str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian – bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Şincai – – str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă – bd. Mărăsesti – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertăţii – Calea 13 Septembrie – str. Izvor – str. B.P. Haşdeu – str. Vasile Pârvan – str. Berzei – str. Buzeşti – P-ta Victoriei, inclusiv limitele acestuia, scrie News.ro.

Începând cu data de 01.01.2020, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 5 tone pe arterele din interiorul ZACA, este restricţionat zilnic, de luni până vineri, cu excepţia sărbătorilor legale, în intervalul 07:00 – 22:00, după cum urmează:

a) Pentru autovehicule înmatriculate în Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, cu norma de poluare Euro 4, Euro 5, Euro 6 precum şi pentru autovehicule electrice sau hibrid, accesul este permis fără restricţii.

b) Pentru autovehicule înmatriculate în Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, cu norma de poluare Euro 3, accesul este permis numai în urma achiziţionării unei viniete electronice de tip Oxigen-C.

c) Pentru autovehicule înmatriculate în afara municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, cu norma de poluare minim Euro 3, accesul este permis doar în urma achiziţionării unei viniete electronice de tip Oxigen-B.

d) Pentru autovehiculele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 şi Euro 2, accesul este interzis în intervalul menţionat.

Autovehiculele cu masa totala autorizată mai mică de 5 tone, înmatriculate în afara Municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 şi Euro 2 vor putea circula în Municipiul Bucureşti, mai puţin în perimetrul ZACA, de luni până vineri, cu excepţia sărbătorilor legale, în intervalul 07:00 – 22:00, numai în urma achiziţionării vinietei electronice Oxigen-B.

Autovehiculele cu masa totala autorizată mai mică de 5 tone, înmatriculate în afara Municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, cu norma de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5 şi Euro 6, precum şi cele hibride sau electrice, vor putea circula pe toate arterele din Municipiul Bucureşti, numai în urma achiziţionării vinietei electronice de tip Oxigen-B.

Vinietele se emit numai după achitarea sumelor prevăzute, în baza dovezii privind norma de poluare.

În urma emiterii vinietelor, autovehiculul este înregistrat într-un sistem informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control a vinietelor, denumit SIEGMCV.

Zonele de restricţie vor fi semnalizate prin indicatoare de informare.

Încasarea tarifelor pentru achiziţionarea vinietelor tip Oxigen-B si tip Oxigen-C se face de către structurile de specialitate ale Municipiului Bucureşti, cu atribuţii în administrarea drumurilor publice şi managementul traficului, direct sau prin distribuitori. Sumele provenite din încasarea vinietelor tip Oxigen-B si tip Oxigen-C se fac venit la bugetul Municipiului Bucureşti şi vor fi folosite cu prioritate pentru lucrări, investiţii şi proiecte din domeniul protecţiei mediului şi al mobilităţii urbane, care contribuie direct sau indirect la îmbunătăţirea condiţiilor de transport şi a calităţii aerului”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Circulaţia autovehiculelor specificate la art.1 în zonele restricţionate, fără achiziţionarea vinietei, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 2.000 lei. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor din prezenta hotărâre se fac de către poliţie, poliţia locală şi împuterniciţi ai Primarului General, conform competenţelor.

Vinietă Oxigen-B este 10 lei pe zi, 200 lei pe lună, 1100 lei pe 6 luni sau 1900 lei pe un an, iar vinieta Oxigen-C costă 75 lei pe lună, 500 lei pe 6 luni sau 900 lei pe an.