Firea vrea o nouă lege a Capitalei şi finalizarea Planului Urbanistic General revizuit

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, s-a întâlnit miercuri cu reprezentanţi ai Direcţiilor de Urbanism şi Patrimoniu din cadrul PMB şi cu cei ai asocierii de experţi care lucrează la întocmirea Planului Urbanistic General al Bucureştiului, discuţiile vizând stadiul realizării PUG revizuit, dar şi elaborarea unui nou proiect de lege a Capitalei.
Economica.net - mie, 24 aug. 2016, 13:46
Firea vrea o nouă lege a Capitalei şi finalizarea Planului Urbanistic General revizuit

‘Reprezentantul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism ‘Ion Mincu’, arhitectul Tiberiu Florescu, a declarat că PUG-ul, odată finalizat, poate fi cu adevărat operaţional, doar dacă va exista o nouă lege a Capitalei, iniţiativă pe care Gabriela Firea a avut-o de altfel în calitatea sa de senator. Primarul Capitalei a explicat că şantierele şi lucrările de infrastructură din Capitală nu sunt corelate din cauza faptului că există şapte bugete şi şapte unităţi de decizie administrativă în Bucureşti. O nouă lege a Capitalei ar putea reglementa toate domeniile – transporturi, sănătate, salubritate’, a informat PMB, printr-un comunicat transmis Agerpres.

În acest context, s-a stabilit crearea unui grup de lucru care să elaboreze un nou proiect de lege a Capitalei, Universitatea ‘Ion Mincu’ oferind expertiza necesară în acest sens, menţionează comunicatul.

De asemenea, au fost analizate etapele realizării Planului Urbanistic General, atât din punct de vedere tehnic, cât şi financiar şi au fost discutate principalele probleme care au apărut în procesul de derulare a contractului. Unul dintre motivele pentru care acest proiect a stagnat a fost lipsa de comunicare între departamentele şi instituţiile care trebuiau să ofere date necesare întocmirii PUG (hărţi utilităţi, regim juridic terenuri, spaţii verzi), a precizat PMB.

‘E necesar să menţinem un ritm de lucru susţinut, astfel încât să nu mai fim puşi în situaţia unor amânări ale acestui proiect, vital pentru Bucureşti. Am început deja demersurile pentru ca instituţiile cu care colaborăm pe acest proiect să ne furnizeze informaţii cât mai rapid, în acest sens fiind în curs de elaborare un protocol cu Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, pentru ca municipalitatea să poată avea o bază de date actualizată, cu toate proprietăţile publice şi private din Bucureşti. Planul Urbanistic General presupune o reglementare urbanistică unitară a oraşului şi creează premisele unei dezvoltări armonioase, sustenabile şi eficiente a Bucureştiului’, a declarat Gabriela Firea, citată în comunicat.

Contractul de realizare a PUG este atribuit unei asocieri de şase firme, al cărei lider este Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ‘Ion Mincu’, a informat Biroul de presă al PMB.

Valoarea totală a contractului este de 35.225.000 lei (fără TVA), având un termen de implementare de 41 de luni de la data emiterii primei note de comandă, la care se adaugă perioada de garanţie şi asistenţa tehnică de 12 luni de la data semnării procesului verbal de recepţie finală.

Contractul prevede parcurgerea a trei etape: elaborarea formei sintetizate a PUG în vigoare şi stadiul actual al dezvoltării urbane (patru luni); elaborarea PUG şi a Regulamentului Local de Urbanism (17 luni); întocmirea documentaţiilor specifice obţinerii avizelor necesare aprobării PUG al Municipiului Bucureşti şi a Regulamentului Local de Urbanism de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi obţinerea acestor avize (patru luni).

Documentul, strategic pentru dezvoltarea oricărui oraş, reglementează organizarea reţelei stradale, organizarea arhitectural-urbanistică, modul de utilizare a terenurilor, dezvoltarea infrastructurii edilitare, statutul juridic şi circulaţia terenurilor şi protejarea monumentelor istorice.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP Braşov. ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife a inaugurat, ieri, noului Spital MedLife Craiova, o investitie de aproape 6 milioane euro, Noul spital se intinde ...
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
Peste 149.000 de contribuabili au notificat intenţia de a beneficia de amnistia fiscală până la data de 19 noiembrie, ...