Firea vrea să mute trei spitale, printre care maternitatea Giuleşti

Economica.net
07 12. 2018
firea1_59285600

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) vrea să relocheze activitatea a trei spitale din Capitală, se arată într-un proiect de hotărâre a CGMB.

Unitățile medicale vizate sunt:

  • Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” – maternitatea Giulești 
  • Spitalul Clinc de Chirurgie Oro-Maxilo Facială „Prof. Dr. Dan Theodorescu”
  • Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino” – parțial, Secțiile Obstetrică-Ginecologie, I, II și Neonatologie. 

Cum motivează Primăria relocare spitalelor

„Necesitatea relocării unităților spitalicești se daatorează mai multor factori, a căror acumulare pune în acest moment probleme serioase de:

  • funcționalitate a spațiilor cu destinație medicală și non-medicală;
  • siguranță structurală și de integritate constructivă a imobilelor;
  • îndeplinire a cerințelor din normele DSP, privitor la suprafețele alocate per pacient și a circuitelor medicale;
  • încadrare a imobilelor ce găzduiesc spitalele la momentul actual în categorii de clasă seismică ce nu permit continuare activității sau limitează desfășurarea activității condiționat de intrarea imediată în lucrări de consolidare, fapt ce ar duce la suspendarea desfășurării actului medical”, se arată în documentul citat. 

Astfel, Primăria împuternicește ASSMB să cumpere clădiri compatibile cu aceste spitale. Pentru Maternitatea Giulești este necesară o clădire cu o suprafață de cel puțin 14.000 de mp, pentru secțiile de Obstetrică-Ginecologie I, II și Neonatologie e nevoie de o clădire de cel puțin 5.000 de mp, iar pentru spitalul Clinc de Chirurgie Oro-Maxilo Facială „Prof. Dr. Dan Theodorescu” e nevoie de o clădire cu o suprafață de minimum 4.500 de mp. 

Ce spunea recent directorul maternităţii Giuleşti

Directorul maternităţii Giuleşti, Moisa Ovidiu Marcel, a declarat în urmă cu două zile că o relocare a spitalului ar fi o „soluţie excepţională, absolut mirifică”, care s-ar putea face într-un an, dacă există fonduri. 

„E o soluţie excepţională, absolut mirifică. Cam cât timp credeţi dumneavoastră că durează să găseştiun spaţiu şi din momentul în care l-ai găsit, el fiind construit pentru cu totul altceva, sa îl faci să fie spital. Chiar ani buni nu, eu dacă mi-l găsiţi, mă angajez în faţa dumneavoastră că într-un an îl fac, dacă am fonduri. Doamna primar a spus că se gândeşte şi v-a spus foarte clar că în proxima dată când va fi Consiliu General va propune. Dacă va fi votat, vom merge mai departe”, a declarat recent directorul maternităţii Giuleşti, potrivit Ştirile ProTV. 

10.000 de lei pentru 100 de medici

Un alt proiect aflat pe ordinea de zi se referă la acordarea de vouchere în valoare de 10.000 de lei pentru 100 de medici cu vârste sub 45 de ani, pentru participarea la programe de pregătire profesională în 2019. Bugetul acestui proiect, numit „Doctori pentru Bucureşti”, este de un milion de lei, mai arată proiectul de hotărâre. 

Obiectivul acestui program, spun autorităţile, este să faciliteze accesul medicilor bucureşteni la programe de pregătire în clinici din Europa, SUA şi Israel. 

Continuă programul „O şansă pentru cuplurile infertile”

Primăria vrea să continuie programul de sprijinire financiară a cuplurilor infertile care apelează la fertilizarea in vitro. Alte 2000 de cupluri vor primi vouchere în valoare totală de 13.800 de lei, iar valoarea totală a bugetului este de aproape 28 de milioane de lei, pentru perioada ianuarie 2019-decembrie 2020. 

Lansat în vara acestui an, prin program au fost aprobate 838 de dosare, din care 159 de proceduri medicale au fost finalizate şi decontate, 445 de proceduri sunt în curs de desfăşurare. Din cele 159 de proceduri medicale deja decontate, 112 sunt sarcini coonfirmate.