Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi a fost cumpărat de un miliardar indian

ArcelorMittal a vândut combinatul siderurgic de la Galaţi companiei metalurgice Liberty House Group, controlată de un om de afaceri indian. 
Economica.net - vin, 12 oct. 2018, 07:31
Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi a fost cumpărat de un miliardar indian

ArcelorMittal a vândut unitatea siderurgică de la Galaţi, la pachet cu ArcelorMittal Ostrava (Cehia), ArcelorMittal Skopje (Macedonia) şi ArcelorMittal Piombino (Italia), potrivit unui comunicat al grupului siderugic. Cumpărătorul este firma metalurgică britanică Liberty House Group.

„Această etapă din istoria noastră deschide oportunități noi nu doar pentru continuarea producției de oțel la Galați ci și pentru modernizarea Combinatului”, a declarat Bogdan Grecu, Director General al ArcelorMittal Galați – Skopje 

Liberty House Group, fondată în 1992 de Sanjeev Gupta, în Regatul Unit al Marii Britanii, este o companie metalurgică. Are sediul central la Londra și filiale în Hong Kong, Singapore şi Dubai. Sanjeev Gupta a fost indicat, în primăvară, de Forbes drept posibil cel mai ambițios industriaș din lume, după ce a cheltuit aproximativ 770 de milioane de dolari pentru achiziții din Marea Britanie între 2013 și 2017. Compania comercializează metalele feroase și neferoase şi activează şi pe piaţa de reciclare a metalelor, producția de oțel și aluminiu.

ArcelorMittal a fost obligată să renunţe la unele active ale sale din Europa pentru a putea finaliza achiziţia combinatului italian Ilva, socotit cea mai mare unitate siderugică din Europa, o tranzacţie de 1,8 miliarde de euro. Comisia Europeană a fost de acord cu tranzacţia doar după ce grupul ArcelorMittal oferă o soluţie pentru a vinde alte unităţi din Europa, dar fără ca respectivele capacităţi să fie închise.

Încheierea tranzacției este condiționată de aprobarea C.E. precum și de concluziile consultărilor de informare cu Comitetele de Întreprindere la nivel european și local. Negocierile continuă cu părți interesate în privința vânzării altor active – ArcelorMittal Dudelange (Luxemburg) și câteva linii de finisare în Liege (Belgia), incluse în pachetul de separare.

Cele patru combinate au peste 12.500 de angajaţi şi vor poziţiona grupul în centrul industriei siderurgice de pe continent. Tranzacţia ar majora capacitatea de laminare totală a Grupului Liberty la peste 15 milioane de tone pe an.

Adăugarea acestor combinate siderurgice depăşeşte dublul capacităţii de producţie de oţel la nivel global a grupului Liberty, care deja deţine o poziţie puternică în Regatul Unit, în calitate de furnizor de oţel şi aluminiu în industria auto, aviaţie şi în sectoare de inginerie specializate precum şi în Australia ca furnizor de oţel pentru construcţii şi infrastructură. Grupul furnizează oţel pentru industria auto, şi alte industrii, din SUA.

Noile active europene vor majora capacitatea de producţie a grupului Liberty printr-o gamă completă de produse laminate plate şi lungi şi vor ajuta Grupul să dezvolte mai departe modelele de producţie principale şi marca de producţie durabilă Greensteel în centrele industriale ale continentului.

Anunţul de vineri vine în urma recentei lansări a programului de investiţii a grupului Liberty în Franţa, unde s-a achiziţionat ultimul producător naţional de roţi din aluminiu şi s-a convenit cumpărarea celei mai mari topitorii de aluminiu din Europa de la Dunkerque, printr-o tranzacţie care urmează a fi încheiată în curând.

Grupul Liberty a obţinut statutul de ofertant preferat pentru combinatele ArcelorMittal din Europa, împotriva concurenţei din partea altor producători, după ce compania a pus în vânzare activele profitabile în urma unui acord cu autorităţile de reglementare a concurenţei din UE, pentru a i se permite achiziţionarea gigantului siderurgic italian Ilva, cel mai mare producător de produse plate din oţel carbon din Europa. Grupul Liberty a colaborat îndeaproape cu ArcelorMittal pentru a pregăti o tranzacţie care să satisfacă cerinţele Comisiei Europene şi să creeze un viitor sigur pentru aceste întreprinderi în cadrul Alianţei GFG.

După finalizarea tranzacţiei, Grupul Liberty intenţionează să continue investiţiile în active – care deţin deja multe instalaţii ultramoderne – şi îşi propune să atingă o competitivitate sporită printr-o producţie cu emisii scăzute de dioxid de carbon şi o legătură mai strânsă cu producţia din aval cu valoare adăugată, ca parte din strategia Greensteel implementată de companie.

De asemenea, Grupul Liberty şi, în sensul mai larg, Grupul GFG, îşi propune să dezvolte relaţii de lucru strânse cu guvernele din ţările respective, cu sindicatele şi cu alţi actori locali, pentru a optimiza valoarea produselor din oţel pentru economiile regionale şi naţionale.

„Am plăcerea să anunţ această tranzacţie importantă, cea mai mare pentru noi de până acum. Dintr-o dată aceste achiziţii vor dubla efectivele noastre şi capacitatea de producţie mondială, oferindu-ne o prezenţă puternică în centrul principalelor regiuni de producţie din Europa. Ne propunem să colaborăm cu partenerii locali pentru a ne asigura o poziţie puternică în cadrul lanţurilor interne de distribuţie ale acestor economii naţionale cu dezvoltare rapidă şi să devenim o parte esenţială a unui sector industrial european prosper. Acestea sunt active cu valoare ridicată, cu personal cu înaltă calificare şi suntem nerăbdători să-i primim în Alianţa GFG”, a declarat preşedintele executiv al Alianţei GFG, Sanjeev Gupta.

Cele patru combinate din portofoliu au o capacitate combinată de laminare de aproximativ 8 milioane de tone pe an şi ar oferi Grupului Liberty posibilitatea de a furniza o gamă completă de produse finite din oţel cum ar fi: plăci de oţel, rulouri laminate la cald, rulouri laminate la rece, tablă de oţel galvanizată, placă de cositor, bare, sârmă laminată şi şine. Aceste combinate deservesc pieţe naţionale şi europene, din domeniul auto, construcţii, utilaje industriale, sectorul petrolier şi al gazelor.

„În urma aprobărilor aferente acestei tranzacţii, Alianţa GFG va avea câteva noi centre mondiale în Europa. Aceste tranzacţii din industria oţelului reprezintă active de mare performanţă şi profitabilitate, având echipamente moderne, excelente conexiuni de transport către pieţele principale precum şi personal angajat de înaltă calificare. Există potenţial uriaş pentru extindere, continuarea modernizării şi aplicarea strategiei Greensteel a GFG. După intrarea noastră în aceste ţări, ca producător de oţel, suntem nerăbdători să lucrăm cu parteneri pentru a introduce şi alte întreprinderi din grupul GFG în aceste regiuni. Dorim să explorăm oportunităţile referitoare la echipele de infrastructură, resurse şi energie regenerabilă de succes ale SIMEC, echipa noastră de servicii financiare de la Wyelands, precum şi specialiştii din domeniul imobiliar din JAHAMA, ca parte a ofertei globale a GFG”, a declarat Jay Hambro, şeful departamentului de investiţii al Alianţei GFG Alliance.

Grupul Liberty face parte din Alianţa GFG, un grup mondial de întreprinderi din industria energetică, minieră, metalurgică, inginerie, logistică şi servicii financiare, cu sediul la Londra, cu centre suplimentare în Dubai, Hong Kong, Singapore, Sydney, Paris şi New York şi o prezentă în aproximativ 30 de ţări la nivel mondial. Alianţa, care are un efectiv de angajaţi de aproximativ 14.000 persoane şi o cifră de afaceri ce depăşeşte 15 miliarde de dolari, include întreprinderi industriale şi metalurgice integrate sub marca „Liberty”, un grup de resurse, energetic, transport şi infrastructură sub marca „SIMEC”, precum şi Wyelands, o filială bancară şi financiară, precum şi o filială imobiliară, JAHAMA Estates.

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş, a anunţat Nicuşor......
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...