Firma care deţine Petromidia, cea mai mare rafinărie din ţară, risca dizolvarea. Kazahii promit rezolvarea situaţiei

Economica.net
03 11. 2016
petromidia_rafinarie_90944700_58349100

„În conformitate cu legislația românească și reglementările Bursei de Valori Bucureşti, societatea Rompetrol Rafinare (RRC) va lua toate măsurile legale în acord cu notificarea primită de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în ceea ce privește convocarea Adunării Generale a Acționarilor în contextul dispoziţiilor Legii 31/1990, articolul 153. În acest moment, societatea pregătește documentele necesare pentru convocarea Adunării Generale a Acţionarilor, care va fi anunțată, în conformitate cu reglementările în vigoare, prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti. Ordinea de zi a Adunării Generale va include, printre alte subiecte, decizia de a continua activitatea societății, în acord cu Art.15324 și, implicit, faptul că societatea va lua măsurile necesare pentru a remedia această situație.

Astfel, Rompetrol Rafinare reconfirmă că activitatea sa se desfășoară în condiții normale, conform prevederilor legislației româneşti, iar acest aspect nu va avea un impact asupra evoluției financiare a societăţii” se arată într-un comunicat al RRC.

„Societate membră a KMG International, Rompetrol Rafinare operează rafinăriile Petromidia şi Vega, divizia de petrochimie și, de asemenea, societăţile de distribuție locale. Societatea a reușit să îşi îmbunătățească în mod semnificativ performanța de-a lungul ultimilor ani, prin investiții constante și consistente de peste 1,4 miliarde de dolari, începând din 2009, pentru creșterea capacității de rafinare la peste 5 milioane de tone pe an, precum și pentru îmbunătăţirea rezultatelor operaționale și financiare. Rompetrol Rafinare a devenit profitabilă începând cu 2015, iar rezultatul net a continuat să aibă un trend ascendent în prima jumătate a anului 2016, când societatea a raportat o creștere a profitului net consolidat cu 23% în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent”, se mai arată în comunicat.

Articolul respectiv se referă la faptul că activele nete ale unei societăţi (diferența dintre valoarea activelor totale și totalul datoriilor ) trebuie să reprezinte cel puțin jumătate din capitalul social al acesteia. În caz contrat, societatea trebuie dizolvată, dacă nu se organizează o AGA pentru remedierea acestei situaţii. O soluţie ar fi diminuarea capitalului social.

RRC a fost notificată de ASF în acest sens pentru că, la finalul anului 2015, compania avea un capital social de 4.4 miiliarde lei, iar, iar diferenţa dintre totalul activelor şi datoriile curente a fost de 1 ,8 miliarde lei, sub jumătate din capitalul social.

RRC este parte a grupului Rompetrol, deţinut compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunaiGas.