Scandalul Tehnologica Radion: 108 de contracte cu statul în cinci ani, jumătate încredinţate direct

12 11. 2012
lucrari_infrrastructura_99454500

Fostul deputat PDL, Gelu Vişan, actualmente membru al Partidului Poporului declara recent la România TV, după demisia sa din partid, că Vasile Blaga şi Radu Berceanu, cei doi lideri ai democrat-liberalilor, patronează mafia banilor publici. Acesta a explicat şi cum, făcând referire la contracte pe bani publici oferite unor anumite companii la ordinele liderilor politici. Vişan a adus în discuţie , în cadrul emisiunii, despre situaţia societăţii Tehnologica Radion şi care, spune acesta „înregistrează cel mai mare profit din ţară”. „Există o firmă care înregistrează cel mai mare profit din țară, la ora asta. Este vorba de Tehnologica Radion. Această firmă este controlată, dirijată de Vasile Blaga”, a declarat Vişan la România TV.

Replica lui Blaga

Câteva zile mai târziu, Blaga a declarat că îl va da în judecată pe Vişan , pentru calomnie, deoarece acesta a lansat în spaţiul public ,,o serie de acuzaţii false şi defăimătoare” la adresa democrat-liberalilor. ,,În acest sens, facem precizarea că toate acuzațiile lansate de către deputatul Vișan sunt nefondate, de natură să aducă prejudicii de imagine Partidului Democrat Liberal și președintelui Vasile Blaga”, a anunţat PDL într-un comunicat de presă.

Cine este mărul discordiei în PDL

În acest scandal politic, ECONOMICA.NET face lumină şi prezintă ce a făcut de fapt  Tehnologica Radion, în urma unei analize realizată de noi pe baza datelor publicate pe site-ul SEAP, o bază de date cu toate contractele de achiziţii publice.

Potrivit sursei citate, din 2008 şi până în prezent, Tehnologica Radion, o firmă de construcţii din Bucureşti cu 2.500 de salariaţi şi cu a încheiat cu statul 108 contracte de lucrări publice, dintre care aproximativ jumătate (50 de contracte) au fost acordate societăţii, din diverse motive, prin negociere fără anunţ de participare.

Contracte de 155 de milioane de euro

Valoarea totală a celor 108 contracte se ridică la aproximativ 700 de milioane de lei (aproximativ 155 de milioane de euro), cu menţiunea că în cazul a 36 de contracte, Tehnologica a  câştigat licitaţiile publice împreuncă cu alţi constructori.

Lista contractelor o puteţi consulta ataşat

Din cele 107 contracte, 50 de contracte s-au acordat prin încredinţare directă. Mare parte din banii încasaţi în urma unor contracte atribuite direct au ajuns în conturile Tehnologica, mai precis  52,2 milioane de lei (11,5 milioane de euro). Din cele 50 de contracte cu încredinţare directă, 32 au fost câştigate de Tehnologica Radion singură.

De asemenea, prin licitaţie, societatea a obţinut singură contracte cu statul de 91,9 milioane de lei, în timp ce valoarea contractelor obţinute împreună cu alţi constructori se cifrează la 555,7 milioane de lei. Lucrările executate de Tehnologica variază de la construcţia şi repararea de drumuri, la reabilitarea termică a blocurilor şi vânzare de materiale de construcţii. Ataşat lista tuturor contractelor încheiate de Tehnologica Radion cu administraţiile publice în perioada 2008-2009.

Afaceri în uşoară scădere

Din datele Ministerului de Finanţe, Tehnologica Radion a raportat anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 584,3 milioane de lei şi un profit net de 23,48 milioane de lei. În urmă cu patru ani, afacerile societăţii erau însă mult mai prospere, fapt indicat de o cifră de afaceri cu 13,9% mai mare şi un profit cu 425% peste nivelul lui 2008.  Cea mai slabă activitate din ultimii patru ani a fost însă în 2009, când compania a înregistrat o cifră de afaceri netă de 459 de milioane de lei şi un profit de 16,4 milioane de lei.

Cine este proprietarul Tehnologica Radion

La Registrul Comerţului figurează că Tehnologica Radion are ca acţionari pe Theodor Berna ( 99,8% dintre acţiuni), unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri din industria construcţiilor, dar de care se leagă licitaţia „cu cântec” de peste 100 de milioane de euro pentru lotul al doilea al autostrăzii Timişoara-Lugoj. Licitaţia a fost contestată în urmă cu un an şi jumătate, generând reacţii la cel mai înalt nivel. Traian Băsescu declara atunci, în contextul contestaţiilor depuse pentru construcţia de autostrăzi pe Coridorul IV paneuropeană, că cel puţin pe unul dintre contestatari îl ştie “de meserie descurcăreţ” şi că autorităţile ar trebui “să îi dea peste mânuţe”. Ziarul Gândul scria la acel moment că preşedintele ar fi făcut referire la firma Tehnologica Radion, care depusese contestaţii atât pentru Timişoara-Lugoj, lot 2, cât şi pentru Sibiu-Orăştie, lot 1.

Asociatul lui Berna este Fodor Mihai Alexandru.

Lista contractelor o puteţi consulta ataşat