HoneyWood speră să vândă 30-50 de case ecologice pe an în următorii 3-4 ani
„În România va fi greu la început, dar în următorii 2-3 ani văd o dezvoltare importantă, astfel că 30-50 de case în următorii 3-4 ani pe an nu mi se pare exagerat. Pe măsură ce vom construi lumea va înţelege mai bine aceste produse. Cea mai mare piedică pe piaţă este lipsa banilor. Nivelul de trai este cea mai mare problemă în România, pentru că interesul este extrem de mare pentru astfel de construcţii”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Răzvan Cazacu, fondatorul firmei.
El spune că pe lângă problema banilor, românii au şi multe prejudecăţi legate de locuinţele din lemn, cei mai mulţi spunând că acestea scârţâie şi că sunt mai vulnerabile la foc.
Firma are deja două contracte pentru acest an, iar pentru anul viitor se aşteaptă să construiască între 5 şi 10 case. Valoarea contractelor pentru acest an este de 130.000 de euro, respectiv 250.000 de euro.
Cazacu construieşte case ecologice din lemn din anul 2003, prima piaţa pe care a activat fiind Franţa. Firma este prezentă şi în Belgia, iar de la înfiinţare a activat şi în Olanda, Norvegia, Italia şi Elveţia.
„Noi construim în Vestul Europei, acolo ne-am format. Am considerat că acum am suficientă experienţă şi putere financiară, pentru că este un efort financiar să comunicăm cu publicul, să aducem aceste case în România, dar să le aducem aşa cum trebuie făcute. O casă din lemn bine făcută durează 400 de ani”, a arătat Cazacu, menţionând că principalele avantaje ale acestui tip de construcţie sunt izolarea termică, materialele ecologice şi timpul foarte scurt de construcţie.
El spune că acestea sunt argumente care ar trebui să convingă clienţii să cumpere astfel de case şi nu preţul redus.
O casă din lemn este ridicată într-o zi, după care realizarea finisajelor mai durează până la o lună şi jumătate.
„Casa este prefabricată complet, peretele vine cu ferestrele montate, cu mare parte din tencuială făcută din fabrică. Avem un soft special cu care proiectăm casa. Facem 80% din finisaje în fabrica pe care o avem la Moineşti (în apropiere de Bacău, n.r.). Nu ne propunem să luăm toată piaţa, construcţiile din lemn au o cotă de 10-15% în Vest. În România această piaţă este aproape inexistentă. Există o categorie de clienţi care este deschisă spre ecologie, spre nou, în general oameni mai tineri”, a precizat Cazacu.
Preţul pe metru pătrat al acestui tip de casă ajunge la 450-600 de euro/mp, la cheie.
Firma, cu 50 de angajaţi, construieşte 25-30 de case anual, Franţa fiind în prezent cea mai importantă piaţă, astfel că anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de 1,7-1,8 milioane de euro, iar pentru acest an îşi propune să depăşească 2 milioane de euro.
În ceea ce priveşte cererea din România, Cazacu a precizat că, din discuţiile cu potenţialii clienţi, reiese că cei mai mulţi îşi doresc o casă de 120-150 de metri pătraţi, parter cu mansardă sau etaj, cu 2-3 dormitoare şi un living cu bucătărie. Bugetul pe care sunt dispuşi românii să-l plătească pentru o astfel de casă porneşte de la 60.000 de euro.