Firma fondatorului Superbet începe vânzările de RCA cu o formulă unică și ambiții internaționale. Ce șoferi vor primi prețuri mici pe Emag sau Autovit ? Toate detaliile, în premieră

Eazy Asigurări, societatea controlată de fondatorul și acționarul principal al Superbet, Sacha Dragic va începe activitatea cel mai târziu la finalul lunii mai. Este prima firmă din România care va vinde RCA exclusiv online, fie că o va face direct (mai întâi prin propriul site, iar apoi, posibil, printr-o aplicație dedicată), fie că va lucra cu brokerii care au parteneriate cu jucători din e-commerce. Dezvoltarea pe piețele internaționale este unul dintre obiectivele mai puțin cunoscute până acum ale Eazy Asigurări.
Şerban Buşcu - sâm, 11 mai 2024, 16:36
Firma fondatorului Superbet începe vânzările de RCA cu o formulă unică și ambiții internaționale. Ce șoferi vor primi prețuri mici pe Emag sau Autovit ? Toate detaliile, în premieră

” Suntem gata să pornim vânzările. La început vom activa doar pe piața RCA, dar în timp vrem să dezvoltăm și alte produse, în zona CASCO, locuințe și nu numai. Vrem să creăm un cadru general care se ne permită să lansăm oricând produse, să le testăm și, în cazul în care nu dau rezultatele așteptate, să le retragem fără mari eforturi. Nu mă refer aici la RCA, care este și va rămâne baza, ci la ceea ce ar putea urma”, a declarat, pentru Economica, Cristian Ionescu(foto), directorul Eazy Asigurări.

Amintim că Economica a fost prima publicație care a anunțat cu detalii iminenta lansare a Eazy Asigurări.

Tot noi scriam în premieră că lansarea, programată inițial pentru primul trimestru al acestui an, a fost amânată mai întâi pentru finalizarea procedurilor privind contractele de reasigurare iar apoi pentru a pune la punct toate procedurile și, mai ales, pentru a beneficia de schimbarea sistemului de alocare a asiguraților cu risc ridicat de către Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR). Ambele informații ne-au fost confirmate de către Cristian Ionescu.

” De când am venit eu aici (nr: a fost anunțat de Eazy în februarie și avizat de ASF în aprilie) a fost nevoie să punem la punct mai multe proceduri operaționale și legale. Au fost mai multe aspecte de finalizat, iar o chestiune foarte importantă a fost, într-adevăr, schimbarea sistemului de alocare a asiguraților cu risc ridicat. Cred că toată lumea a înțeles, și ASF a arătat deschidere din acest punct de vedere, că orice nou venit pe piață pleca cu un dezvantaj major. Puteam vorbi de pierderi de sute de mii de lei lunar, fără să putem face ceva. O altă problemă rezolvată a fost cea legată de reasigurători. Este destul de complicat pentru o societate nouă, mai ales în România, să găsească reasigurare pentru portofoliile RCA în condiții bune. Am reușit și avem contracte cu două dintre cele mai mari nume din domeniu: Munich Re și Swiss Re”, ne-a spus directorul Eazy Asigurări.

Amintim că Eazy a cerut ca BAAR să schimbe sistemul de alocare a asiguraților cu risc ridicat astfel încât firmele nou intrate să nu preia o perioadă aceste riscuri pe care nu le dorește nimeni (având în vedere că vin la prețuri sub cel al pieței, deci sunt generatoare de pierderi).  În urmă cu două săptămâni, BAAR  a decis în sensul celor invocate de Eazy, după cum anunța Economica în exclusivitate.

Citește AICI cum funcționează sistemul asiguratului cu risc ridicat gestionat de BAAR, cum poți profita de el dacă ai primit oferte prea scumpe pentru RCA, ce a cerut și a primit Eazy și de ce niciun asigurător nu își dorește să ia riscuri alocate prin acest sistem

Pe de altă parte, un  avantaj cu care pleacă Eazy Insurance este și acela că nu va avea prețurile plafonate. Motivul este unul simplu, anume că Eazy nu exista în data de 28 februarie 2023, iar HG care plafonează prețurile spune că tarifele maxime sunt stabilite la prețurile maxime de vânzare, pe fiecare segment de clienți și pe societate în parte, la data de 28 februarie 2023.

Lansarea Eazy Asigurări, potențial moment de cotitură pentru piața RCA. Trei premiere: prima firmă cu capital românesc dedicată exclusiv RCA, primul insurtech în adevăratul sens al cuvântului, ambiții internaționale. Cu ce tip de brokeri se va lucra pentru vânzarea prin marile platforme ca Emag sau OLX și ce comisioane se vor plăti intermediarilor. Ce șoferi vor avea cele mai bune oferte

Debutul Eazy ar putea reprezenta un moment de cotitură pentru piața din România, dacă toate lucrurile merg conform planurilor. În primul rând va fi prima societate de asigurări de tip insurtech de la noi, într-un context internațional în care acest model este pe val.

Din experiența Eazy vom afla, practic, care este potențialul vânzărilor online, având în vedere că, până acum, nimeni, nici măcar ASF sau asociațiile pieței, nu a realizat sau nu a făcut publice statistici în acest sens. ” Decizia ASF de a introduce prima netă de cheltuieli de distribuție (nr: posibilitatea de a vinde la prețuri diferite în funcție de canalul de vânzare) a stimulat vânzările online, iar acesta este un lucru bun, pentru că exista posibilitatea de a achiziționa asigurarea la un preț mai redus. Nu ne-a fost ușor nici nouă să găsim statistici privind vânzările online. Cel mai greu este să poți vedea pentru piața din România unde este punctul de intersecție dintre cei care care sunt predispuși să cumpere online și caracteristicile produsului pe care aceștia îl doresc. Sunt sigur că piața va merge spre online, inclusiv în virtutea subdezvoltării actuale. Este un moment foarte bun pentru ca piața să se așeze și  să meargă înainte”, declară Cristian Ionescu.

Principalul canal de distribuție vor rămâne brokerii, însă nu toți brokeri.

” Vom lucra cu toți intermediarii care au parteneriate cu site-uri de e-commerce sau platforme puternice dedicate vânzării de RCA. Numele site-urilor unde vor ajunge cotațiile noastre sunt cele pe care le-ați mai enumerat (nr. Economica a anunțat în premieră că se va vinde prin platforme mari ca Emag.ro, OLX, Autovit.ro, Pago, Economo.ro, RCA-Ieftin.ro sau Pint.ro)  și altele în plus. Vânzările pe aceste platforme se fac prin brokeri. Ei au un user pe care îl folosesc pentru a plasa acolo ofertele. Contractele noastre sunt făcute doar pentru acel user, nu pentru întreaga rețea a brokerilor. Nu suntem în această fază interesați să vindem prin rețele clasice. „, a explicat directorul Eazy Asigurări.

Acesta nu a dorit să dea detalii în legătură cu comisionul oferit brokerilor parteneri, însă informațiile Economica arată că este vorba de 7,4%, sub plafonul de impus de 8% impus de HG privind plafonarea tarifelor RCA. Nivelul mai redus este justificat de exclusivitatea în online și ar trebui să se transpună în prețuri mai avantajoase pentru clienți.

Primul avantaj care derivă din faptul că vânzările vor fi exclusiv online este, așa cum subliniază și Ionescu, faptul că această formă de distribuție presupune cheltuieli mai mici decât cele prin agenți proprii, deci prețul oferit clientului poate fi unul mai competitiv.

” Vom avea cu siguranță cheltuieli sub media pieței (nr: media este undeva între 25% și 30% din primă, cu vârfuri de peste 30% la societățile din grupurile mari), având în vedere modelul nostru mult mai suplu și faptul că, așa cum am spus, vânzările online presupun costuri mai reduse. În plus, fiind la început, deci cu portofolii de daune mici, punctuale,  nu avem nevoie de rețea de inspectori de daună. Am externalizat această funcție către una dintre societățile membre ale grupului Autonom, o societate condusă de Narcis Păvălașcu”, a menționat Ionescu.

Citește AICI ce șoferi ar putea beneficia de cele mai mici prețuri pentru RCA la Eazy Asigurări

În cea ce privește clienții țintă, Cristian Ionescu subliniază că Eazy Asigurări a făcut o segmentare profundă a categoriilor de șoferi și vehicule, dar că vor fi cu siguranță adaptări pe măsură ce portofoliul va permite analize mai clare. Cel mai probabil, un prim prag unde se va ajunge la unele concluzii clare este undeva la 250.000-300.000 de polițe vândute, nivel care poate fi atins destul de rapid, dacă ne uităm la experiențele celorlalte firme intrate mai recent în piață (Axeria, care după nici doi ani avea deja peste 800.000 de polițe și HD, care după un an are cel puțin 350.000).

” Avem o strategie și avem probabil cea mai detaliată segmentare din piață, dar evident că nu putem știi de pe acum exact unde ne vom concentra. O să țintim zonele unde credem că putem face profit, dar niciodată nu iei doar clienții pe care îi dorești pe RCA. Vin din toate zonele. Important este că avem capacitatea necesară de a ne adapta ofertele și portofoliul în funcție de evoluțiile de pe parcurs. Ce pot spune sigur este că țintim persoanele fizice și mai ales autoturisme”, a mai declarat directorul Eazy. Ionescu mai precizează că, din toamnă cel mai probabil, va fi disponibilă și o aplicație care să ajute păgubiții să gestioneze procesul de rezolvare a daunei și care, cel mai probabil, ” va avea și funcții în premieră pentru piața din România”.

Nu în ultimul rând, o mare noutate o constituie ambițiile clare ale Eazy de a se lansa și pe piețele internaționale. ” Este în strategia firmei și este și ambiția mea personală să ieșim cât mai curând posibil pe piețele internaționale. Nu pot înainta o dată exactă, totul depinde de cum vor evolua lucrurile. Ce ne dorim este să construim un business scalabil și să avem, așa cum mai arătam, o platformă care să permită lansarea și testarea oricărui tip de produs. Dacă reușim aceste lucruri va fi ușor să debutăm în alte piețe. Sunt destule insurtech din alte țări care au reușit relativ repede să intre pe mai multe piețe”, a precizat Ionescu.

 

Te-ar mai putea interesa și
Epoca de aur și formula succesului
Epoca de aur și formula succesului
În ultimii ani, percepția colectivă asupra condițiilor economice și a viitorului pare să fie marcată de un pesimism tot mai accentuat. Privind în jurul nostru, am putea crede că trăim......
Firmele mici au o nouă obligaţie fiscală din 1 ianuarie 2025, dar şi o perioadă de graţie pentru trimiterea declaraţiei SAF-T
Firmele mici au o nouă obligaţie fiscală din 1 ianuarie 2025, dar şi o perioadă de graţie pentru trimiterea declaraţiei ...
Contribuabilii mici au obligaţia de a depune la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), începând cu 1 ianuarie ...
Eolienele offshore au probleme. Industria îşi va rata obiectivele pentru că obstacolele se înmulţesc – Reuters
Eolienele offshore au probleme. Industria îşi va rata obiectivele pentru că obstacolele se înmulţesc – Reuters
După un an de proiecte anulate, defecţiuni la turbine şi abandonarea contractelor de închiriere de terenuri, industria ...
Airbnb solicită primarului Barcelonei să înceteze atacurile la închirierile pe termen scurt
Airbnb solicită primarului Barcelonei să înceteze atacurile la închirierile pe termen scurt
Compania globală de închiriere de case de vacanță Airbnb (ABNB.O) l-a îndemnat pe primarul Barcelonei să regândească ...