Firma siciliană low cost Windjet şi-a încetat zborurile preluate de alte companii

Economica.net
12 08. 2012
aeroport_avion_39705400

Această companie low cost şi-a suspendat toate zborurile, iar licenţa i-ar putea fi revocată încă de duminică de către ENAC, autoritatea aviaţiei civile, „pentru incapacitate manifestă” de a-şi garanta operaţiunile, a anunţat presa locală.

Windjet s-ar fi confruntat cu probleme de aprovizionare cu carburant şi ar fi fost nevoită să restituie avioane aflate în leasing unei societăţi din Irlanda, lucru care ar fi precipitat întreruperea zborurilor.

Aproximativ 200 de pasageri ai unui avion cu destinaţia Tel Aviv erau în continuare blocaţi duminică pe Aeroportul Roma-Fiumicino, după ce au petrecut noaptea pe aeroport, dormind pe jos, în urma anulării zborului lor în ultimul moment, sâmbătă seara.

Celorlalţi pasageri care urmau să zboare cu Windjet le-au fost propuse bilete la alte companii, ca Alitalia, Meridiana, Easyjet, Blu Panorama şi Neos, însă în schimbul plăţii unei sume suplimentare de 80 de euro pentru zborurile naţionale, o decizie contestată de către aociaţiile consumatorilor.

„Este vorba despre un supliment absolut injust cerut călătorilor care se află în situaţie de necesitate”, a denunţat preşedintele Codacons, Carlo Rienzi, solicitând transferul total gratuit al pasagerilor către alte companii, care „se vor putea îndrepta împotriva Windjet pentru costurile suportate”.

Un om de afaceri s-a plâns agenţiei Ansa că a fost nevoit să plătească Alitalia 250 de euro în plus de persoană, pentru a achiziţiona bilete de întoarcere din Rusia pentru soţia, cele două fiice, un bebeluş şi soacra sa.

Potrivit ENAC, aproximativ 300.000 de pasageri au făcut rezervări, până în octombrie, pentru zboruri cu Windjet.

Windjet şi-a încetat zborurile după întreruperea de către Alitalia a unor negocieri care durau de mai multe luni, în vederea cumpărării companiei low cost care se confruntă cu dificultăţi.

Cele două companii îşi atribuie reciproc responsabilitatea acestui eşec, Windjet suspectând Alitalia că a întârziat negocierile pentru a scădea preţul, în timp ce Alitalia afirmă că Windjet „nu satisface condiţiile cerute” pentru a duce operaţiunea la bun sfârşit.

Ministrul Dezvoltării Economice Corrado Passera i-a convocat pentru marţi pe conducătorii celor două companii şi reprezentanţi ENAC, în contextul în care un faliment Windjet înseamnă pierderea a 500 până la 800 de locuri de muncă.