Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, Ministerul de Finanţe se numără printre entităţile guvernamentale de la Beijing care în ultima lună au trimis aşa-numite orientări informale către anumite companii de stat, prin care le îndeamnă să lase să expire contractele pe are le au cu marile companii globale de audit (PwC, EY, KPMG şi Deloitte). Chiar dacă subsidiarele din străinătate vor putea utiliza în continuare auditori americani, firmele mamă au fost îndemnate să utilizeze companii de audit din China sau Hong Kong.
China vrea să reducă influenţa pe care o au marile firme globale de audit pentru a asigura securitatea datelor naţionale precum şi pentru a impulsiona industria locală de audit, au precizat sursele citate de Bloomberg. Autorităţile de la Beijing au formulat sugestii similare firmelor de stat timp de mai mulţi ani însă recent au accentuat că firmele ar trebui să utilizeze alţi auditori decât cele patru mari firme globale. Sursele au adăugat că nu au fost stabilite termene limită pentru aceste modificări şi înlocuirea auditorilor ar putea să aibă loc treptat pe măsură ce contractele actuale expiră.
Gestionarea datelor a devenit unul din domeniile asupra căruia Beijingul şi-a sporit controlul pentru a se asigura că nu reprezintă o ameninţare la adresa intereselor economice ale ţării. Însă reorientarea spre firme de audit mai puţin cunoscute ar putea genera riscuri pentru China deoarece companiile de stat vor avea dificultăţi în a atrage capital de la investitorii internaţionali.
„Nu sunt sigur dacă datele ţinute secrete ca urmare a acestor modificări sunt suficient de importante pentru a justifica limitarea accesului la capitalul internaţional, în condiţiile în care auditorii au obligaţia legală de a fi confidenţiali”, spune Richard Harris, director la firma de consultanţă Port Shelter Investment Management cu sediul în Hong Kong.
Cele mai mari firme de audit din lume, în funcţie de venituri, sunt Deloitte, PricewaterhouseCoopers (PwC), Ernst & Young (EY) şi Klynveld Peat Marwick Goerdeler (KPMG). Pierderea afacerilor cu marile companii de stat din China ar fi o lovitură pentru cei patru mari giganţi internaţionali din domeniul auditului. În 2021, aceste patru firme au câştigat venituri combinate de 20,6 miliarde de yuani (trei miliarde de dolari) de la toţi clienţii din China, potrivit datelor Ministerului de Finanţe de la Beijing.
Chiar dacă cele patru mari firme de audit domină piaţa chineză în acest moment, încep să apară şi rivali mai mici. Printre potenţialii câştigători ai noilor afaceri se numără firme precum Pan-China Certified Public Accountants, BDO China Shu Lun Pan CPAs, Moore Global şi RSM China.