În urma procesului de dereglementare desfăşurat conform Memorandumului de Înţelegere semnat de Guvernul României cu Comisia Europeană, tarifele reglementate pentru clienţii noncasnici vor fi eliminate începând cu 1 ianuarie 2014.
Potrivit Legii energiei electrice 123/2012, serviciul de furnizare a energiei electrice este garantat clienţilor casnici şi clienţilor noncasnici cu un număr de salariaţi mai mic de 50 şi o cifră de afaceri anuală sau o valoare totală a activelor din bilanţul contabil care nu depăşeşte 10 milioane de euro. Acest serviciu garantat este numit serviciu universal.
Astfel, firmele care pot beneficia de serviciul universal trebuie să transmită de urgenţă furnizorului lor documentele care atestă încadrarea în această categorie, anunţă reprezentanţii ANRE. Aceşti agenţi economici vor beneficia în continuare de un preţ numit CPC (denumire care vine de la ‘componenta de piaţă concurenţială’), preţ care va fi avizat de ANRE.
În rest, companiile care nu se încadrează aici, adică cele cu mai mult de 50 de angajaţi şi afaceri de peste 10 milioane de euro, trebuie să încheie până la finele anului contracte de achiziţie a energiei pe piaţa concurenţială, la preţuri negociate direct cu furnizorii de energie. Dacă nu, ele vor fi incluse din oficiu în categoria firmelor care au nevoie de un furnizor de ultimă instanţă, caz în care preţul va fi mai mare decât cel plătit până acum.
Furnizorii de ultimă instanţă sunt cei tradiţionali pentru fiecare regiune a ţării, respectiv Electrica Transilvania Sud, Electrica Transilvania Nord, Electrica Muntenia Nord, CEZ Oltenia, E.ON Moldova, Enel Dobrogea, Enel Banat şi Enel Muntenia Sud.
Pe lângă aceştia, mai există încă 35 de furnizori pe piaţa concurenţială cu care firmele pot negocia un contract de achiziţie a electricităţii.