Firmele de asigurare, mesaj fără echivoc pentru transportatorii și patronii de service care acuză practici ilegale în RCA: Fake news! Nu au competența să înțeleagă fenomenul

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR) transmite un mesaj fără echivoc spre asociația COTAR, care reprezintă interesele mai multor transportatori în special din zona de taximetrie și transport persoane , dar și pe cele ale mai multor service-uri. Asigurătorii acuză COTAR că interpretează eronat și cu rea voință date credibile.
Ion Dobreanu - mar, 22 nov. 2022, 14:15
Firmele de asigurare, mesaj fără echivoc pentru transportatorii și patronii de service care acuză practici ilegale în RCA: Fake news! Nu au competența să înțeleagă fenomenul

Anterior reacției UNSAR, COTAR a emis, în stilul specific, un comunicat de presă în care face trimitere la diverse surse de informații credibile, dar interpretate în stil propriu. Asociația acuză ASF, dar și asigurătorii, că lucrează împotriva intereselor clienților și lansează atacuri fără a aduce argumente clare.

 

E ceva, dar nu e așa. Cum folosește COTAR  tactica consacrată a adevărului parțial?

Ultima comunicare COTAR este, ca de obicei, dominată de formule senzaționaliste și alarmiste, îmbinate cu cifre reale și nume de instituții care să dea credibilitate mesajului. Redăm, mai jos, singura parte a materialului amintit în care se încearcă o argumentație solidă. Nici aici, însă, nu lipsesc interpretările eronate și răuvoitoare.  Înainte de aceasta, menționăm că cei de la COTAR omit să spună că raportul la care fac referire nu vorbește despre cheltuielile administrative ale asigurătorilor, așa cum eronat spune COTAR, ci despre „mediana ratei cheltuielilor”, indicator total diferit, care nu exprimă în niciun caz faptul că asigurătorii locali au cele mai mari cheltuieli din Europa.

De altfel, ultimele date oficiale arată clar că această rată a cheltuielilor, pe RCA, este undeva în zona a 27% din Primele Brute Subscrise(PBS), în niciun caz la 56%. Mai mult, studiul folosit rău voitor de COTAR se referă la anul 2020, când situația în piață era cu totul alta decât cea de acum. Nu în ultimul rând, COTAR uită să spună că raportul EIOPA nu face referire doar la RCA ci la toată piața asigurărilor, adică inclusiv la asigurări complexe, ale căror cheltuieli de vânzare sunt foarte mari.  Mai mult, structura pieței din România (doar 20% asigurări de viață și aproape 50% RCA) este unică la nivel european, fapt care face ca o comparație a medianei cheltuielilor să fie neconcludentă. Mediana, altfel spus, nu este dată de o medie aritmetică a cheltuielilor firmelor de asigurare pentru emiterea și vânzarea de RCA, așa cum fals lasă de înțeles COTAR.

” Pentru o corectă informare a publicului, vom transmite următoarele informaţii legate de piaţa de asigurări din România, cuprinse în acest raport:

1. Cheltuielile administrative ale societăţilor de asigurări din România sunt cele mai ridicate din UE. În România, din 100 de lei colectaţi din RCA de la şoferii români, 56 de lei reprezintă cheltuielile administrative ale asigurătorilor, care se declară veşnic în pierdere şi achită un impozit nejustificat de mic sau nu achită impozit deloc: „Comparaţia între state, realizată pe baza datelor publicate de EIOPA (European Insurance Overview, 2021), arată că în România a fost înregistrată cea mai mare valoare mediană a ratei cheltuielilor societăţilor de asigurare, de 56% (în anul 2020)”.

La polul opus, există ţări în UE unde rata cheltuielilor administrative ale societăţilor de asigurări este de patru ori mai mică, aşa cum este cazul Luxemburgului, cu o mediană a ratei cheltuielilor de doar 14%.

2. Companiile de asigurări din România achită cel mai mic cost al despăgubirilor din Uniunea Europeană, raportat la valoarea primelor încasate din RCA, respectiv doar 37%. În acest procent intră orice formă de despăgabuire, cum ar fi vatămări corporale, bunuri non-auto, daune externe, navale, etc.

Practic, din fiecare 100 de lei încasaţi din RCA-ul plătit de şoferul român, DOAR 37 de lei reprezintă cheltuielile cu plata despăgubirilor companiilor de asigurări: „Conform raportului European Insurance Overview – 2021 publicat de EIOPA (octombrie 2021), România a înregistrat în anul 2020 cea mai mică valoare mediană a ratei daunei, calculată ca raportul dintre daunele plătite şi primele câştigate, aferentă activităţii de asigurări generale, comparativ cu celelalte state europene.”

În mod firesc, în ţările care înregistrează cel mai scăzut nivel al corupţiei şi cu instituţii funcţionale, nu sunt posibile dezechilibrele care există în România, în aceste state companiile de asigurări înregistrând valori duble ale costului despăgubirilor raportat la preţul RCA. Un astfel de exemplu este Islanda unde, potrivit Raportului EIOPA, cheltuielile cu despăgubirile reprezintă 76 de lei din 100 de lei încasaţi din RCA: „La polul opus, în Islanda (76%), Franţa (70%), Olanda (62%) şi Norvegia (61%), s-au înregistrat cele mai mari valori mediane ale ratei daunei.” Cifrele analizate în cadrul acestui raport sunt aferente anului 2020, adica înainte de majorarea cu 250% a tarifelor RCA care există astăzi.”, transmite COTAR în singura porțiune a comunicatului de presă în care se testează o argumentație solidă.

Ce transmite UNSAR?

 

UNSAR a răspuns afirmațiilor COTAR. Redăm mai jos poziția asociației:

Având în vedere informațiile transmise astăzi în spațiul public de o asociație care nu are competențe pe zona de asigurări – și care constau în interpretări eronate ale unor surse, de altfel, credibile, precum rapoartele EIOPA – Autoritatea Europeană de Supraveghere în Asigurări și Pensii Ocupaționale, suntem nevoiți să facem o serie de precizări, pentru buna informare a opiniei publice.

 

Menționăm, totodată, că astfel de acțiuni care par menite a destabiliza un sector important al economiei românești, cel al asigurărilor, vin într-un context geopolitic, economic și social complex, în care preocupările ar trebui să fie altele.

 

Spre exemplu, poate cel mai important și tragic aspect care este total trecut cu vederea în mod constant în astfel de comunicări publice este că în România s-au produs anul trecut 93 de decese/un milion de locuitori în accidente rutiere, mai mult decât dublul mediei europene de 44 decese la un milion de locuitori, conform datelor oficiale prezentate în Buletinul Siguranței Rutiere editat de IGPR. Concret, în fiecare zi a anului trecut, s-au produs 13 accidente rutiere grave, în care și-au pierdut viața 5 persoane și au fost rănite grav 10 persoane. Din păcate, țara noastră se află în continuare pe primul loc din Europa la accidente rutiere raportat la numărul de locuitori – iar Guvernul României a creat o Strategie Națională privind Siguranța Rutieră, pe care industria de asigurări dorește să o sprijine. Trebuie subliniat că, pe lângă suferința umană profundă cauzată de aceste evenimente nefericite, toate aceste accidente se reflectă sub aspect economic în despăgubiri plătite victimelor de asiguratorii RCA, atât pentru pierderile materiale, cât și pentru cele morale suferite. Astfel, industria de asigurări din România a plătit în fiecare zi calendaristică a anului trecut despăgubiri de circa 3,7 milioane EUR, din care aproape 2 milioane EUR doar pentru daunele RCA, aproape dublu față de 2016.

 

În ceea ce privește interpretările eronate ale datelor EIOPA – chiar dacă acestea devin puțin relevante dacă ne raportăm la pierderile de vieți omenești ce au loc pe șoselele din România, precizăm că:

 

  • Principala cheltuială a companiilor de asigurări RCA este, a fost și va fi cea cu plata daunelor, în vederea onorării obligațiilor asumate față de clienți. Materialul transmis mass-media confundă o serie de termeni tehnici, ceea ce conduce la concluzii eronate. Acești termeni tehnici sunt foarte diferiți din punct de vedere statistic și matematic. Astfel, termenul “mediană” este confundat cu cel de “medie”, ceea ce denaturează analiza și, deci, relevanța tuturor informațiilor prezentate.

 

  • Conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară, rata cheltuielilor administrative ale societăților de asigurări a scăzut după primele 9 luni ale acestui an, coborând până la 27% (față de peste 32% după primele 6 luni) – ceea ce reflectă inclusiv eforturile de eficientizare a activității depuse în mod constant de jucătorii activi pe zona asigurărilor obligatorii RCA.

 

  • Chiar dacă anumiți indicatori publicați de către ASF, precum rata combinată tehnică la nivelul pieței RCA, par a se fi îmbunătățit în ultimul timp, ajungând într-o zonă de normalitate, menționăm că aceștia s-au aflat în “zona roșie” (adică au depășit 100%), timp de peste 10 ani.

 

  • Nu în cele din urmă, afirmațiile conform cărora societățile de asigurări “se declară veșnic în pierdere și achită un impozit nejustificat de mic sau nu achită impozit deloc” sunt false, tendențioase și lipsite de credibilitate, în condițiile în care, prin specificul, complexitatea și importanța activității desfășurate, asiguratorii fac obiectul controlului nu numai al ASF, dar și al altor autorități ale statului.
Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...