Firmele de credite de consum au acordat împrumuturi de circa 1,78 miliarde lei în primele nouă luni, în creştere cu 7%

Firmele de credite de consum, membre ale Asociaţiei Societăţilor Financiare ALB România, au acordat în primele nouă luni împrumuturi de 1,78 miliarde lei, în creştere cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, datorită reorientării acestora spre finanţarea clienţilor care câştigă peste venitul mediu, din România, şi către contracte de finanţare de peste 5.000 euro.
Economica.net - joi, 19 nov. 2015, 10:47
Firmele de credite de consum au acordat împrumuturi de circa 1,78 miliarde lei în primele nouă luni, în creştere cu 7%

Din total, creditele destinate consumului personal au reprezentat 91,1%, circa 1,62 miliarde lei, creditele industriale au avut o pondere de 5,6%, însumând 100 milioane lei, iar cele auto au reprezentat 3,3%, respectiv 59 milioane lei, potrivit datelor ALB România, prezentate joi de preşedintele Consiliului Creditului de Consum al ALB şi vicepreşedinte al ALB, Olivier Floris.

În ceea ce priveşte segmentul consumului personal, creditele revolving, inclusiv cardurile de credit, şi-au redus ponderea de la 49% la 46%, în timp ce împrumuturile de nevoi personale au avansat cu 4 puncte procentuale, la 45%, iar creditele la POS au scăzut de la 10% la 9%, scrie Agerpres.

Totodată, creditele auto au fost destinate în proporţie de 85% pentru achiziţii de vehicule noi, în scădere cu un punct procentual faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce achiziţia de vehicule second hand au avut o pondere mai mare cu un punct procentual, ajungând la 15%.

Potrivit datelor ALB România, cei mai mulţi români s-au împrumutat cu sume de peste 10.000 de euro, ponderea creditelor crescând cu 4 puncte procentuale, iar cea a împrumuturilor cuprinse între 5.000 euro şi 10.000 euro a urcat cu 1 punct procentual.

În schimb, împrumuturile cu valori de până la 1.000 euro au înregistrat scăderi ale cotei cu trei puncte procentuale, iar cele cuprinse între 1.000 şi 5.000 euro au consemnat o reducere cu două puncte procentuale.

Potrivit datelor ALB România, românii care au venituri între 500 de lei şi 1.000 lei şi-au redus ponderea cu trei puncte în totalul creditelor atrase, la 47%, iar cei cu venituri mai mari de 2.500 lei şi-au majorat cu două puncte ponderea în total împrumuturi, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Conform statisticilor, ALB reprezintă 78% din totalul pieţei creditului de consum IFN din România în ceea ce priveşte volumul nou finanţat.

Te-ar mai putea interesa și
80 de trenuri afectate de trecerea la ora de vară
80 de trenuri afectate de trecerea la ora de vară
Un număr de 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora oficială de vară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 03:00 va deveni ora 04:00, informează CFR SA,......
Cum influențează lumea trecerea la ora de vară din acest weekend
Cum influențează lumea trecerea la ora de vară din acest weekend
Trecerea la ora de vară va avea loc în acest weekend, iar în fiecare an tranziția ridică semne de întrebare cu privire ...
Cele mai mici costuri orare cu forța de muncă, în Bulgaria și România
Cele mai mici costuri orare cu forța de muncă, în Bulgaria și România
Costurile medii orare cu forța de muncă în economia globală erau estimate anul trecut la 33,5 euro în UE și la 37,3 ...
IAG construiește vehicule blindate și drone la Burgas
IAG construiește vehicule blindate și drone la Burgas
Compania bulgară International Armored Group (IAG) a început să producă vehicule blindate la noua sa uzină construită ...