Firmele de IT germane profită de pe urma spionajului NSA
Posteo este o mică firmă IT de familie, cu sediul la Berlin, care oferă servicii securizate de comunicare via email. Numai săptămâna trecută, peste 2000 de utilizatori şi-au creat un cont de email pe serverele Posteo. De la declanşarea scandalului privind monitorizarea în masă a traficului de internet de către serviciile secrete americane, firma berlineză a înregistrat peste 20 000 de noi clienţi, care îşi deschid un cont de email la Posteo, informeaza Deutsche Welle.
O căsuţă poştală la acest furnizor costă un euro pe lună, bani în care intră o conexiune criptată SSL, 2GB spaţiu pe server şi anonimitatea, evident. La înregistrare, clientului nu i se cere să furnizeze date personale şi nu este bombardat cu reclame. De asemenea, procesarea plăţii se face tot anonim.
Cloud-ul, în al nouălea cer
Proiectul Posteo există de peste 4 ani, a spus creatorul acestuia, Patrik Löhr într-un interviu acordat DW. Menirea principală a lui nu a fost protecţia împotriva serviciilor secrete, ci să ofere o alternativă clienţilor care nu doresc comercializarea datelor lor personale.
Între timp, interesul pentru Posteo a crescut atât de mult, încât Patrik şi echipa lui se dedică în totalitate firmei. „Din punct de vedere economic suntem solizi”, spune şeful Posteo.
Dezvăluirile făcute de Edward Snowden, fost angajat al CIA, privind monitorizarea traficului de internet şi nu numai de către serviciile americane au avut, în Germania, urmări nu doar politice, ci şi economice, iar branşa IT din Republica Federală profită din plin.
Furnizorii de servicii tip cloud din Germania estimează o creştere anuală cu 37 la sută, până în 2016, a acestui domeniu, după cum reiese dintr-un studiu prezentat de Asociaţia germană pentru Economie pe Internet în luna august. Harald Summa, directorul asociaţiei, spune că studiul a fost marcat de scandalul de spionaj şi că branşa IT ar putea cunoaşte de acum înainte o creştere suplimentară, tocmai datorită dezvăluirilor lui Snowden.
„Presupunerea noastră este că vom avea de profitat de pe urma scandalului Prism, dacă luăm în calcul numărul de click-uri şi pe cel al utilizatorilor noi din ultimele săptămâni”, a declarat şi Roberto Valerio, director al firmei Cloudsafe din Hamburg.
Imediat după apariţia informaţiilor privind spionarea datelor personale de către Agenţia pentru Securitate Americană, o parte din utilizatori au început să îşi schimbe percepţia cu privire la furnizorii de servicii pe internet. „Înainte, important era preţul – de regulă serviciul era gratuit – şi uşurinţa de a-l folosi. Mulţi alegeau servicii oferite de companii americane. Astăzi, noi observăm că au devenit mai importante locul în care se află serverele şi siguranţa datelor personale. Sigur, această tendinţă este valabilă în cazul clienţilor experimentaţi şi interesaţi”, a mai declarat Roberto Valerio pentru DW.
O aplicaţie studenţească de mare succes
Însă nu doar furnizorii de clouding simt interesul din ce în ce mai crescut al clienţilor faţă de serviciile lor. În aproximativ 6 săptămâni, o mică idee dezvoltată pe internet de doi studenţi din Köln a început să se bucure de un enorm succes. Inspiraţi de scandalul NSA, cei doi au creat whistle.im, un program de comunicare criptată de tip „messenger”. Dezvoltatorii promit clienţilor lor că schimbul de mesaje care are loc pe această platformă rămâne anonim.
Potenţialul economic al firmelor de IT din Germania şi alte state europene, rezultat în urma scandalului de spionaj, a fost identificat şi de către mediul politic. „Noi, europenii, trebuie să ne dăm silinţa să reducem dependenţa de America şi de China şi să oferim noi înşine tehnologii superioare”, a declarat cancelarul german, Angela Merkel, într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung.
De altfel, exemplul constructorului de avioane EADS, care a reuşit să devină un competitor serios pentru Boeing, poate servi drept încurajare şi pentru firmele IT.
Pe de altă parte, în domeniul IT, astfel de declaraţii prietenoase venite dinspre mediul politic sunt privite cu multă reticienţă. „Cred că fiecare branşă se bucură când are sprijinul mediului politic şi al guvernului. În schimb, ceea ce contează este în ce măsură aceste cuvinte sunt urmate de măsuri concrete”, a spus, pentru DW, Frank Roth, directorul AppSphere AG şi autor al iniţiativei „Cloud Made in Germany”.
În schimb, Roberto Valerio este de părere că firmele IT germane nu vor profita decât pe termen scurt şi mediu în domeniul de servicii cloud. Pe termen lung, spune Valerio, autorităţile germane vor monitoriza internetul la fel ca cele din America.