Scrisoarea survine după ce marţi au fost aprobate în şedinţa de Guvern normele de aplicare a modificărilor la Codul Fiscal, care prevăd în mod explicit includerea clădirilor edificate în parcurile industriale în baza impozabilă pentru stabilirea impozitului pe construcţii.
Cele 41 de companii au precizat, în primul rând, că au decis să investească în Oradea în urma prospectării pieţelor regionale, iar pe lângă alte avantaje care au concurat în sensul luării acestei decizii, un argument în favoarea investiţiei l-au reprezentat/k facilităţile fiscale acordate rezidenţilor în Parcurile Industriale înfiinţate în Oradea, în baza unor prevederi legale.
Rezidenţii consideră că deşi, conform prevederilor legale în vigoare, au dreptul să beneficieze de aceste facilităţi, acum clădirile pe care le-au edificat în Parcul Industrial Eurobusiness Oradea sunt impozitate cu 1,5% pe an an din valoarea contabilă a acestora.
‘Această situaţie, prin care se încalcă angajamentele asumate de autorităţi şi care generează cheltuieli suplimentare neprevăzute în planul nostru de afaceri, ne afectează atât activitatea economică, cat şi viitoarele planuri de investiţii. Este evident că, prin aceste modificări legislative, statutul nostru de companii beneficiare de facilităţi fiscale pentru investiţiile realizate în parcul industrial a fost schimbat în companii supraimpozitate, întrucât impozitul de 1,5% pe care suntem obligaţi să-l plătim la bugetul de stat este mai mare decât impozitul de 1% perceput de autoritatea locală, ceea ce ne creează un tratament discriminatoriu faţă de alte companii existente în Oradea’, se argumentează în scrisoarea respectivă.
Firmele solicită modificarea în regim de urgenţă a actelor normative privind, astfel încât companiile care investesc în parcurile industriale să beneficieze în continuare de facilităţile fiscale reglementate, iar autorităţile centrale şi locale să-şi respecte necondiţionat angajamentele asumate.
‘Ne exprimăm convingerea că, prin modificarea urgentă a cadrului legal aplicabil facilităţilor fiscale acordate companiilor care investesc în parcurile industriale, competitivitatea noastră economică nu va mai fi afectată, iar actualul climat investiţional îşi va recăpăta caracterul stabil şi predictibil, dorit de mediul de afaceri’, se mai precizează în scrisoarea deschisă.