Firmele în insolvenţă pot participa de acum la achiziţia de lemn din pădurile statului UPDATED

Guvernul urmează să aprobe azi un proiect de modificare a regulamentului de aplicare a Codului Silvic. Printre unele măsuri legate de stabilirea preţurilor pentru lemnul ce va fi tăiat, proiectul relaxează criteriile pentru firmele care vor să cumpere lemn din proprietatea publică a statului.
Mihai Nicuţ - mie, 03 feb. 2016, 09:24
Firmele în insolvenţă pot participa de acum la achiziţia de lemn din pădurile statului UPDATED

Noul proiect de regulament abrogă trei prevederi din vechiul Regulament, care a fost aprobat prin hotârâre de Guvern de Cabinetul Ponta în ultima sa zi de mandat. Concret, potrivit proiectului, postat deja pe site-ul Ministerului Mediului, se ridică interdicţia ca firmele aflate în procedură de insolvenţă să poată participa la licitaţiile pentru achiziţia de lemn din pădurile statului. Practic, odată această interdicţie ridicată, aproape orice firmă va putea cumpăra lemn de la Romsilva, sau alte instituţii de stat ce deţin păduri şi vând material lemnos pentru exploatare comercială.

Noul proiect de regulament abrogă articolul 22, alineatul 2, litera d, din HG 924/2015, adică regulamentul dat de Guvernul Ponta. Ce spunea acesta?

Comisia respinge participarea la licitaţie a solicitantului care se află cel puţin în una dintre următoarele situaţii:

se află în una dintre procedurile prevăzute de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, conform certificatului constatator eliberat de oficiul registrul comerţului prin serviciul online Info Cert.

Cum această prevedere dispare, înseamnă că firmele care sunt în procedură de insolvenţă se vor putea înscrie la licitaţiile pentru achiziţia de masa lemnoasă.

Mai dispare o interdicţie, de data aceasta pentru producătorii de mobiă, care nu va mai trebui să facă dovada că pot prelucra tot lemnul pe care vor să îl cumpere. Mai precis, noul proiect abrogă articolul 55, alineatul 3, litera h din vechiul regulament. Iată ce scria acolo:

Pentru participarea la licitaţie, solicitantul trebuie să depună, anterior datei preselecţiei, o cerere de înscriere la licitaţie, care se înregistrează în registrul de corespondenţă al organizatorului licitaţiei şi la care trebuie să anexeze următoarele documente, în copie, certificate pentru conformitate cu originalul de către reprezentantul legal al operatorului economic/grupului de operatori economici:

atestarea capacităţii de industrializare a lemnului fasonat, conform art. 71 alin. (2), pentru producătorii din industria mobilei. 

În nota de fundamentare a proiectului se spune că abrogarea a fost necesară pentru că ar încălca legea insolvenţei. „Abrogarea prevederilor art. art. 22 alin. (2) lit. d) şi ale art. 56 alin. (3) lit. e), deoarece contravin prevederilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă” scrie în nota de fundamentare.

Potrivit regulamentului de aplicare a Codului Silvic, o firmă poate cumpăra orice cantitate de lemn scoasă la vânzare de Romsilva. 

Articolul 72 din legea 133/2015, cea referitoare la Codul Silvic, publicată în iunie 2015, care reglementează valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică,  precizează următoarele:

„În elaborarea regulamentului (normele de aplicare – n.r.) se au în vedere următoarele principii: (…) f) un operator economic/grup de operatori economici nu poate achiziţiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani în baza actelor de punere în valoare autorizate la exploatare şi exploatate la nivel naţional, indiferent de forma de proprietate”. 

Peste şase luni, în HG 924/2015,  care reglementează normele de aplicare ale Codului Silvic, a dispărut această limitare de 30%, amintită mai sus. Articolele 47 -57, ce se referă la vânzarea de masă lemnoasă din fondul forestier proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale, nu conţin vreo limitare asupra vreunui actor economic în ceea ce priveşte cumpărarea de lemn. Practic, deşi în Codul Silvic apărea expres ca nicio firmă nu poate să cumpere mai mult de 30% din masa lemnoasă dintr-o singură specie, modul în care se aplică legea îi  permite.
HG 924/2015 a fost redactată în 4 noiembrie, în chiar ziua demisiei Guvernului Ponta şi a apărut în Monitorul Oficial o săptămână mai târziu, în 11 noiembrie.

Efectul legii: Exploatatorii de masă lemnoasă pot achiziţiona orice cantitate de lemn doresc, atât de la Romsilva, cât şi de la alte instituţii de stat. Iar acum, odată cu noua Modificare a Regulamentului de aplicare a Codului Silvic, achiziţia de lemn din pădurile României devine accesibilă aproape oricărei firmei, în orice cantitate.

 

Vedeţi ataşat proiectul de regulament de aplicare a Codului Silvic


Te-ar mai putea interesa și
Olaf Scholz îi transmite lui Trump că principiul inviolabilităţii graniţelor se aplică tuturor ţărilor, fie că sunt în est sau în vest
Olaf Scholz îi transmite lui Trump că principiul inviolabilităţii graniţelor se aplică tuturor ţărilor, fie că sunt ...
Cancelarul german Olaf Scholz a cerut din nou sâmbătă "tuturor ţărilor, fie că sunt din est sau din vest", să respecte graniţele internaţionale, subliniind că "nicio ţară nu este curtea......
TikTok a avertizat că și alte firme pot să aibă soarta lui, în timpul procesului de la Curtea Supremă a SUA privind interzicea sa pe teritoriul american
TikTok a avertizat că și alte firme pot să aibă soarta lui, în timpul procesului de la Curtea Supremă a SUA privind ...
Avocatul care reprezintă TikTok și compania mamă din China, ByteDance, a avertizat, în timpul pledoariei din fața Curții ...
Pandemia rămâne un subiect tabu în China la cinci ani de la înregistrarea primului deces de COVID-19
Pandemia rămâne un subiect tabu în China la cinci ani de la înregistrarea primului deces de COVID-19
Pandemia de COVID-19 rămâne un subiect tabu în China, unde în urmă cu cinci ani s-a înregistrat primul deces cunoscut ...
Cseke Attila: MDLPA este singurul minister care nu a solicitat posturi în ultimii patru ani. Nu cred că se impun măsuri de eficientizare, dar vom face o analiză
Cseke Attila: MDLPA este singurul minister care nu a solicitat posturi în ultimii patru ani. Nu cred că se impun măsuri ...
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat sâmbătă, la Oradea, că MDLPA este singurul minister care nu a solicitat ...