E&Y: Firmele românești văd afaceri mai mari anul acesta. Lefurile îngheaţă, nu fac angajări
Ca să-şi crească vânzările, cele mai multe companii au ales să introducă noi produse și servicii, dar să şi deschidă de noi canale de distribuție.
Pe de altă parte, sunt mai puţini oamenii de afaceri care cred că scăderea prețurilor duce la creşterea vânzărilor.
Adepţii acestei metode erau 18% din total în ianuarie 2013, şi acum sunt 10%, potrivit studiului Ernst & Young primit la redacţia ECONOMICA.NET.
Pe de altă parte, ca şi în alte sondaje, liderii de afaceri transmit semnale paradoxale, căci încrederea lor în industria în care companiile lor operează a scăzut semnificativ între ianuarie și iunie.
Cei care nu au deloc încredere sunt mult mai numeroşi (+17 puncte procentuale, până la 33%), conform studiului „O nouă viziune pentru creștere economică – iunie 2013”, publicat astăzi de Ernst & Young.
Salariile
Salariile vor stagna sau vor crește ușor, este concluzia studiului.
Liderii companiilor nu se aşteaptă mai mult decât la începutul anului să facă noi angajări. 55% dintre şefii nu vor face noi angajări, ponderea scepticilor fiind dublă faţă de cea a antreprenorilor care au în plan crearea de noi locuri de muncă.
53% dintre liderii de afaceri au declarat că intenționează să ofere o creștere de 5-10%, peste rata estimată a inflației, în timp ce 45% se așteaptă la o stagnare a salariilor în acest an.
Pentru a face față presiunilor impuse de mediul economic dificil pe parcursul anului trecut, 33% dintre liderii de afaceri intervievaţi au declarat că au continuat să scadă costurile. 23% s-au concentrat pe creșterea productivității, în timp ce 22% pe introducerea de noi produse.
Reducerea costurilor este încă considerată un factor important pentru competitivitatea companiei pe piaţă, și chiar arată o tendință de creștere, de până la 40% din respondenți. Același nivel de importanță îl comunitatea de afaceri românească consolidării recunoaşterii brand-ului propriu pe piaţă (brand awareness) și creșterii gradului de încredere în marcă.
40% dintre respondenți se așteaptă principala bătălie în acest an să să se ducă prin instrumente de marketing.
„Deşi perspectivele asupra unor indicatori financiari arată o ușoară tendință de scădere la mijlocul anului, multe companii rămân optimiste cu privire la rezultatele financiare din 2013″, conchide Bogdan Ion, managing partner Ernst & Young România.
În materie de finanţare preferinţa antreprenorilor pentru fondurile de investiţii a scăzut şi mai mult de la o proporţie de 8% în ianuarie până la 6% în iunie 2013.
Studiul „O nouă viziune de creștere” întreprins de Ernst & Young, cu privire la percepția mediului de afaceri românesc în 2013, este bazat pe analiza percepțiilor a 103 directori de top din companiile româneşti din diverse industrii. 27% dinte companiile respective au venituri de peste 100 milioane de euro, 12% între 5 şi 10 milioane de euro, 33% între 10 şi 50 milioane de euro. Ei au trimis răspunsurile în perioada 1 -14 iunie 2013.