Astfel, pentru Cabinetul vicepreşedintelui se are în vedere suplimentarea cu 4 posturi a numărului total de posturi alocat Fiscului.
Direcţia executări silite cazuri speciale urmează să preia structurile teritoriale de executări silite cazuri speciale, respectiv posturile şi personalul aferent acestora, sub denumirea Direcţia generală executări silite cazuri speciale, în subordinea directă a preşedintelui ANAF, având în vedere disproporţia dintre volumul de lucru şi numărul de funcţionari.
‘Se remarcă volumul foarte mare de lucru şi complexitatea activităţii desfăşurate, în raport disproporţionat cu numărul faptic de funcţionari care îşi desfăşoară activitatea la data prezentă în cadrul Direcţiei executări silite cazuri speciale şi a structurilor de executări silite cazuri speciale de la nivelul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice. Astfel, de la 01.01.2016 au fost înregistrate 21.000 de hotărâri judecătoreşti definitive pronunţate în materie penală care au fost introduse în aplicaţia informatică MonitorSP, în comparaţie cu cele 2000-3000 estimate la începerea activităţii direcţiei, hotărâri prin care s-a dispus recuperarea unor creanţe bugetare de la debitori persoane fizice, juridice sau de la alte entităţi, transmise şi înregistrate la organele fiscale teritoriale spre punere în executare’, precizează documentul citat.
Alte modificări în funcţionarea ANAF vizează oferirea posibilităţii Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili de a acorda mandat de reprezentare structurilor juridice din cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice pentru instrumentarea dosarelor aflate pe rolul instanţelor de judecată şi acordarea pentru inspectorii antifraudă a competenţei de control pe întregul teritoriu al ţării, indiferent de direcţia regională antifraudă fiscală din care aceştia fac parte.
Cheltuielile generate de aplicarea acestei hotărâri urmează să se ridice la 836.000 lei în 2016 şi la 1,674 milioane de lei în fiecare dintre următorii patru ani.
În prezent, ANAF are un preşedinte, Dragoş Doroş, şi trei vicepreşedinţi: Daniel Diaconescu, coordonator al Direcţiei generale antifraudă fiscală, Florin Tunaru, activitatea de inspecţie fiscală şi Doru-Petru Dudaş, Activitatea de colectare a veniturilor bugetare.