Până acum, Direcţia de Verificări Fiscale monitoriza 400 de români, din 300 de familii, cu averi de peste 20 de milioane de euro, scrie Agerpres.
În cursul acestui an, Fiscul va verifica şi persoanele cu venituri mai mici, dar care prezintă risc fiscal ridicat, având achiziţii mult mai mari decât veniturile declarate, fiind şi cazuri în care nu au fost declarate niciun fel de venituri.
‘Urmărim declanşarea unui alt program, un program extins, întrucât din analizele noastre, pe care le-am făcut la nivelul persoanelor fizice, am constatat existenţa unor riscuri şi pentru alte persoane decât cele din grupul persoanelor cu averi mari (cele 400 cu averi de peste 20 milioane euro – n. r.)’, a precizat Şerban.
Oficialul ANAF a menţionat că, pentru extinderea programului, au fost înfiinţate deja servicii de verificări fiscale la nivel regional, au fost create 120 de posturi noi, până acum 70 fiind deja ocupate.
Pentru cele 400 de persoane cu averi mari, Fiscul a declanşat verificări prealabile documentare, din care 11 au fost continuate cu emiterea avizelor de verificare fiscală. În perioada următoare, vor fi finalizate primele verificări, în unele cazuri fiind constatate ajustări semnificative în privinţa veniturilor declarate, a explicat oficialul ANAF.
Principalele metode folosite pentru evaziunea fiscală sunt ‘plimbarea’ unor sume prin firme, sub formă de împrumuturi şi restituiri, dividendele mascate şi nedeclararea veniturilor obţinute în străinătate.