‘Deşi politica Fed a fost adecvată condiţiilor economice, Guvernul federal al SUA a arătat în cel mai bun caz adaptabilitatea unui koala (fără a fi oricum tot atât de drăguţ)’, a declarat Richard Fisher, preşedintele Rezervei Federale din Dallas, una dintre cele 12 instituţii care intră în componenţa Fed.
Aceasta a explicat că, spre deosebire de modul în care a avut loc redresarea în alte ţări, Guvernul SUA ‘a avut un rol represiv.
‘Incapacitatea Executivului nostru de a acţiona unitar a contracarat politica pro-ciclică a Rezervei Federale’, a spus acesta.
Fed a achiziţionat lunar bonduri de Trezorerie şi obligaţiuni ipotecare în valoare de 85 de miliarde de dolari, în încercarea de a încuraja investiţiile, crearea de locuri de muncă şi creşterea economică. De la lansarea acestui program denumit relaxare cantitativă, în luna septembrie 2012, indicele bursier S&P 500 a crescut cu aproape 16%, însă rata şomajului s-a menţinut la un nivel ridicat.
Richard Fisher s-a opus deciziei Fed de achiziţionare de active, deoarece crede că este prea puţin pentru relansarea economiei, atâta timp cât autorităţile continuă conflictul privind bugetul şi nu reuşesc să rezolve problemele legate de dezechilibrele fiscale pe termen lung.
De asemenea, oficialul Fed a avertizat că menţinerea politicii ultrarelaxate o perioadă prea mare de timp ar putea determina majorarea ratei inflaţiei.
Richard Fisher a avertizat că, dacă menţine nivelul actual, Fed ar putea să cumpere toate obligaţiunile ipotecare (MBS), însă a adăugat că Fed nu ar trebui să oprească brusc achiziţiile, deoarece ar fi mult prea violent pentru piaţă.
În iunie, preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, declara că Fed ar dori să reducă treptat injecţiile de lichidităţi, urmând să le oprească complet în momentul în care rata şomajului va ajunge la 7%, lucru care ar urma să se întâmple până la mijlocul lui 2014.