Calificativul corespunde ratingului „BBB-” al României pentru datoriile pe termen lung în valută, care are perspectivă stabilă.
Obligaţiunile au un cupon de 4,3575%, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
România a atras 1,5 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligaţiuni în dolari pe zece ani pe pieţele externe, titlurile având un randament de 4,5%, sub cel indicativ, de 4,625%, iar oferta a depăşit de cinci ori suma împrumutată.
De la începutul anului, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat de pe piaţa internă 14,12 miliarde lei, la care se adaugă încă 502,5 milioane euro.
Necesarul brut de finanţare al Ministerului de Finanţe din 2013 este estimat la 70 de miliarde de lei (11,3% din PIB), aproape neschimbat faţă de 2012 datorită volumului datoriei publice care ajunge la scadenţă şi trebuie refinanţată.
Romania a ieşit joi pe pieţele externe, cu intenţia de a împrumuta între 500 milioane de dolari şi 1,5 miliarde de dolari.
Tranzacţia se încadrează în programul de emisiuni pe termen mediu al României şi a fost intermediată de băncile Barclays, Citibank, HSBC şi BNP Paribas.
România a mai emis obligaţiuni în dolari anul trecut, când a atras prin două tranzacţii 2,25 miliarde de dolari. Finanţele au mai obţinut în 2012 de pe pieţele externe 2,25 miliarde euro prin plasamente de obligaţiuni.
Obligaţiunile în dolari emise în ianuarie şi februarie 2012 au avut randamente de 6,87%, respectiv 6,45%.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că Guvernul a autorizat Ministerul Finanţelor să lanseze o serie de obligaţiuni pe piaţa SUA.
Ponta s-a arătat convins că dobânda cu care vor fi vândute bondurile va fi sub nivelul împrumuturilor anterioare de pe piaţa americană, ca urmare a stabilizării politice.