Calificativul Transgaz reflectă profilul solid de afaceri al companiei ca operator şi concesionar al sistemului naţional de transport al gazelor din România, precum şi aşteptările unei contractări progresive a afacerii internaţionale de tranzit de gaze provenite din rutele tradiţionale. Ratingul este sprijinit de reglementările ţării privind transportul gazelor şi de aşteptările Fitch că actuala investiţie masivă legată de BRUA va fi adăugată la baza reglementata a activelor Transgaz, sprijinind viitoarele câştiguri, se arată în comunicat.
Interconectorul de gaze BRUA va asigura furnizarea gazelor pe ruta Bulgaria-România-Ungaria-Austria.
Conform Fitch, câştigurile şi fluxul de numerar operaţional al Transgaz sunt mai volatile decât ale majorităţii companiilor cu acelaşi profil.
Pe termen mediu spre lung, agenţia se aşteaptă ca fluxul de numerar operaţional din activităţile profitabile de tranzitare a gazelor din Ucraina către graniţa bulgară să se contracteze gradual, cu mai mult de două treimi. Aceste evoluţii reflectă expirarea actualelor contracte de tip „livrezi sau plăteşti”, care, previzionează Fitch, nu vor fi înlocuite deplin cu rezervări pe termen scurt deoarece apar noi rute de tranzit pentru exporturile de gaze ruseşti.
Totuşi, agenţia estimează că expirarea contractelor de tranzit împreună cu decizia autorităţilor de reglementare de a include investiţiile legate de tranzit în baza reglementată a activelor (RAB) va duce la un mix al afacerii în care 90% va veni de la RAB, poziţionând pe termen lung Transgaz mai aproape de operatorii exclusiv interni ai sistemelor de transport a gazelor, cu o capacitate a datoriei mai ridicată, se arată în comunicat.
Transgaz implementează un vast plan de investiţii care are ca obiectiv o dezvoltare extensivă a sistemului naţional de transport al gazelor, îmbunătăţind interconectivitatea cu ţările vecine (în special Ungaria, Bulgaria, Moldova, Ucraina). Proiectele majore din planul naţional de dezvoltare pe zece ani (TYNDP) sunt dezvoltarea unui coridor de transport al gazelor care va permite transportul gazului caspic prin România (BRUA), precum şi conectarea zăcămintelor descoperite în Marea Neagră (acestea din urmă nu sunt încă incluse în estimările Fitch).
Statul român (rating ”BBB minus”, cu perspectivă stabilă) este acţionarul majoritar, deţinând o participaţie de 59% în Transgaz, restul fiind listate.
În mai, Transgaz a obţinut dreptul de începere a lucrărilor la conducta care va prelua gazele din Marea Neagră şi le va conecta la sistemul naţional de transport (SNT), precum şi la gazoductul BRUA.