Fitch a confirmat la „B minus” ratingurile principalelor grupuri bancare elene
De asemenea, Fitch a confirmat calificativele pe termen scurt la ‘B’, ratingurile de viabilitate la ‘b minus’ şi ratingurile de suport la ‘5’.
Confirmarea vine ca urmare a profilului intrinsec de creditare al băncilor, reflectat în ratingurile de viabilitate ‘b minus’. Acestea sunt influenţate de mediul operaţional în curs de stabilizare din Grecia, afectată de rata ridicată a şomajului şi cererea internă slabă, ceea ce afectează negativ profilele de risc ale băncilor.
Fitch se aşteaptă la o creştere a PIB-ului Greciei de 0,5% în 2014. Băncile elene şi-au restructurat subsidiarele şi au îndeplinit cerinţele stabilite de Banca centrală a Greciei referitoare la gestionarea creditelor neperformante.
Chiar dacă băncile elene şi-au majorat capitalul după testele de stres, ele rămân vulnerabile la şocuri, mai ales din cauza nivelului ridicat al creditelor neperformante, apreciază agenţia de evaluare financiară.
Luna trecută, Piraeus şi Alpha Bank au obţinut aproape trei miliarde de euro (4,1 miliarde de dolari) pentru majorarea capitalului, majoritatea banilor venind de la investitorii străini. De asemenea, Piraeus a vândut bonduri pe trei ani de 500 milioane de euro, prima vânzare de obligaţiuni a unui creditor elen din 2009.
În paralel, Grecia a revenit pe pieţele financiare internaţionale luna trecută, după o pauză de patru ani, prin vânzarea de obligaţiuni pe cinci ani în valoare de trei miliarde de euro, la un cupon mai mic decât se aştepta Guvernul de la Atena.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).