Perspectiva negativă o reflectă pe cea a ratingului suveran al României („BBB minus / perspectivă negativă), cel mai mare acţionar al Electrica, deoarece ratingul companiei este limitat la nivelul ratingului suveran plus o treaptă. Profilul individual de creditare (SCP) al Electrica este la „bbb”, sprijinit de profilul său financiar solid, dominat de distribuţie energiei electrice, pe zona reglementată, şi gradul scăzut de îndatorare.
Citește și: Fitch retrogradează Engie la „A minus”, perspectiva atribuită fiind stabilă (economica.net)
Principalul domeniu de operaţiuni al Electrica îl reprezintă distribuţia electricităţii în trei regiuni din România: nordul şi sudul Transilvaniei, precum şi nordul Munteniei. Distribuţia energiei electrice reprezintă 81% din profitul înainte de taxe şi dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA), sprijinind profilul de creditare al Electrica, apreciază agenţia de evaluare financiară.
Din ianuarie 2021, Electrica şi-a consolidat afacerea de distribuţie într-o subsidiară deţinută integral, Distribuţie Energie Electrică România (DEER). Iniţial, cele trei regiuni erau acoperite de companii separate. În urma consolidării, DEER a devenit cel mai mare operator al sistemului de distribuţie din Romania, acoperind 41% din teritoriul ţării şi având 3,8 milioane de utilizatori. De asemenea, Electrica a consolidat cele două subsidiare de servicii de energie, începând cu decembrie 2020.
Fitch apreciază că aceste consolidări sunt pozitive pentru profilul de creditare al Electrica, deoarece au simplificat structura grupului şi ar trebui să furnizeze reduceri de costuri şi să îmbunătăţească procesele interne de afaceri.
Din cauza perspectivei negative, o revizuire în creştere a ratingului Electrica este puţin probabilă. Totuşi, o revizuire a perspectivei ratingului suveran al României de la negativă la stabilă ar avea ca rezultat o acţiunile similară de rating la Electrica, informează Fitch. În cazul revizuirii în scădere a ratingului suveran al României, Fitch ar putea retrograda calificativul atribuit Electrica.
Grupul Electrica a obţinut, în anul 2020, un profit net consolidat de 388 de milioane de lei, înregistrând o creştere de 181 de milioane de lei, respectiv 87,5%, comparativ cu anul precedent,
Conform rezultatelor grupului Electrica, EBITDA consolidată a atins valoarea de 953 de milioane de lei, fiind mai mare cu 235 de milioane de lei faţă de cea consemnată în 2019.
Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România.