Ratingurile CEC pe termen lung sunt determinate de ratingul de viabilitate, care reflectă profilul de afaceri moderat, deşi consolidat, al băncii, capitalizarea adecvată şi nivelul rezonabil al finanţării şi lichidităţii. Aceşti factori compensează calitatea activelor băncii şi profitabilitatea, care sunt mai slabe decât ale sectorului. Profilul de risc al CEC este proporţional cu modelul de afaceri destul simplu, cu standardele tehnice în linie cu standardele industriei interne, dar cu aprobarea creditelor parţial descentralizată şi controale de risc destul de nesofisticate, se arată în comunicat.
Recenta decizie a Fitch de a înrăutăţi la negativă perspectiva ratingului suveran al României a dus la o revizuire negativă a mediului operaţional (OE) pentru băncile româneşti. Mediul operaţional este evaluat la „bbb minus” şi este plafonat la ratingul suveran. Va fi revizuit în scădere dacă ratingul suveran va fi înrăutăţit.
CEC este o bancă deţinută de stat, de mărime medie. Operează un model de afaceri bancar universal, creditarea fiind în special pe segmentul non-retail, inclusiv o expunere ridicată, dar în declin, la entităţile din sectorul public. Banca este în mare măsură finanţată de depozitele clienţilor de retail.
Evaluarea profilului de risc al CEC este proporţională cu modelul său de afaceri şi echilibrează un apetit conservator pentru creditarea pe segmentul de retail, dominată de creditele ipotecare, faţă de un portofoliu de împrumuturi pentru companii de concentrare moderată şi în creştere rapidă.
Profitul operaţional al CEC s-a îmbunătăţit la 2,5% din activele ponderate la risc în primul semestru din 2024, dar profitabilitatea rămâne mai slabă decât a băncilor mai mari, reflectând structura portofoliului de împrumuturi, costurile mai ridicate de finanţare şi veniturile mai puţin diversificate. Fitch se aşteaptă ca profitabilitatea CEC să scadă moderat în următorii doi ani.
Printre factorii care ar putea duce la retrogradarea ratingului CEC se află o slăbire severă a mediului operaţional, care să afecteze semnificativ perspectivele de afaceri pentru băncile româneşti. În schimb, revizuirea în creştere a ratingului ar necesita o stabilizare a mediului operaţional din România, îmbunătăţirea susţinută a profitabilităţii, sprijinită de îmbunătăţirea structurală a profilului de afaceri.