Fitch a confirmat ratingul grupului Rompetrol la „B+”, cu perspectivă stabilă

Economica.net
17 05. 2013
sonda_rompetrol_05510800

„TRG (The Rompetrol Group – n.r.) continuă să fie puternic dependent de compania mamă JSC National Company KazMunaiGas (rating BBB, cu perspectivă stabilă) pentru sprijin financiar. Fitch consideră că, pe propriile picioare, ratingul TRG ar corespunde nivelului CCC, având în vedere situaţia financiară slabă”, se arată într-un comunicat transmis vineri de Fitch Ratings.

Agenţia de evaluare financiară notează că decizia companiei de stat KMG, din Kazahstan, acţionarul majoritar al Rompetrol, de a finanţa răscumpărarea a 27% din acţiunile Rompetrol Rafinare de la statul român pentru 200 milioane de dolari are un impact neutru asupra ratingului.

Totodată, Fitch anticipează că strategia de creştere a grupului Rompetrol , care vizează extinderea prin achiziţii pe pieţe importatoare de carburanţi auto, precum Turcia şi Ucraina, va fi finanţată tot de KMG, situaţie care ar reduce riscurile la care se expune compania.

Astfel, ratingul Rompetrol ar fi susţinut de o îmbunătăţire a situaţiei financiare proprii, de o creştere a cotei de piaţă în România sau consolidarea poziţiei pe pieţe din regiune, dar şi de o prelungire a maturităţii medii a datoriilor companiei.

Pe de altă parte, calificativul datoriilor companiei ar putea fi influenţat negativ de o deteriorare a situaţiei financiare, de contractarea unor datorii semnificative în vederea efectuării de achiziţii sau de investiţii, sau de o reducere a sprijinului oferit de KMG.

Compania kazahă de stat va prelua, prin Rompetrol Group, 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) pentru 200 milioane dolari, iar 25 milioane dolari din suma totală reprezintă prima convenită pentru dobândirea de către grupul Rompetrol a majorităţii absolute de vot la Rompetrol Rafinare.
Statul român îşi va menţine o participaţie nediluabilă de 18% pe o perioadă de trei ani, iar după expirarea acestei perioade va avea posibilitatea să implementeze o nouă procedură de privatizare pentru vânzarea acesteia.

La finalul acestei perioade, grupul Rompetrol este de acord să participe în cadrul „oricărei proceduri de privatizare” prin care OPSPI va vinde acţiunile rămase şi să ofere un preţ care să reflecte „valoarea justă” a acestor acţiuni, care va fi determinată la momentul vânzării.

Grupul Rompetrol va continua să deţină un drept de preferinţă la cumpărarea acţiunilor rămase.

Rompetrol Group este înregistrat în Olanda şi este controlat de KazMunaiGas.