Calificativul pe termen scurt a fost confirmat la ‘F3’.
Perspectiva asociată este negativă şi rămâne constrânsă de perspectiva ratingului suveran al Rusiei (‘BBB’, cu perspectivă negativă), din cauza concentrării activelor companiei în Rusia şi a influenţei exercitate de statul rus asupra sectorului ţiţeiului şi al gazelor naturale prin diferite reglementări şi taxe.
Profilul de afaceri al Lukoil este solid, pe ambele segmente upstream şi downstream, la fel şi profilul de creditare, apreciază Fitch. Eforturile companiei de a stabiliza producţia sa de ţiţei în Rusia, precum şi expansiunea internaţională, în special în Irak, este de asemenea benefică pentru profilul de afaceri al companiei.
Ratingul Lukoil ar putea fi revizuit în creştere în cazul în care va fi îmbunătăţit şi calificativul Rusiei şi dacă Lukoil va demara o diversificare semnificativă dincolo de Rusia. Totuşi, Fitch nu se aşteaptă ca această diversificare să aibă loc pe termen mediu.
Ratingul Lukoil ar putea fi revizuit în scădere în cazul în care va fi retrogradat calificativul Rusiei şi dacă programul agresiv de investiţii, achiziţii sau dividende va duce la o creştere a datoriei grupului.
Ca parte a diversificării, Lukoil şi grupul petrolier francez Total au semnat recent un memorandum privind dezvoltarea zăcământului de şisturi bituminoase Bazhenov (Rusia).
Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au afirmat că grupul energetic rus intenţionează să extragă anul acesta aproximativ 733.000 de barili de ţiţei din zăcământul de Bazhenov, pentru a compensa declinul producţiei în Siberia.
Şi Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, a semnat un acord cu grupul american ExxonMobil pentru dezvoltarea zăcământului de şisturi bituminoase Bazhenov, unde se află majoritatea rezervelor din Rusia. Departamentul energiei din SUA estimează că zăcământul Bazhenov este cel mai mare din lume.
Profitul net al Lukoil, al doilea producător de ţiţei din Rusia, a scăzut anul trecut cu 29%, până la 7,83 miliarde de dolari, chiar dacă vânzările au urcat cu 1,6%, până la 141 miliarde de dolari.
Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, cu o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.