Fitch a confirmat ratingul pe termen lung al UniCredit Bank România la „BBB minus”, cu perspectivă negativă

Economica.net
18 01. 2020
unicredit_bank_98498100

Ratingul pe termen lung şi cel de viabilitate ale UniCredit Bank sunt determinate de potenţialul sprijin al acţionarului majoritar, grupul italian UniCredit S.p.A. În opinia Fitch, UniCredit S.p.A. va continua să sprijine subsidiara sa din România, deoarece România şi, în general, regiunea Europei Central şi de Est (CEE) rămân de importanţă strategică pentru grupul bancar italian. Probabilitatea sprijinului este întărită suplimentar de integrarea strânsă din punct de vedere operaţional şi al conducerii UniCredit Bank România în grup şi de capacitatea ridicată a băncii mamă de a furniza sprijin subsidiarei sale mult mai mici, se arată în comunicat. Perspectiva negativă atribuită ratingului pe termen lung al UniCredit Bank S.A. din România este în linie cu cea a UniCredit S.p.A.

Confirmarea ratingului de viabilitate la „bb” reflectă evoluţiile stabile de la precedenta revizuire. Profilul financiar al UniCredit Bank România este uşor mai slab decât al altor bănci româneşti, în special din cauza ratei creditelor neperformante şi al capitalizării mai scăzute. Perspectiva atribuită de Fitch băncilor din România în 2020 este stabilă, instituţiile de creditare fiind bine poziţionate în cazul unei încetiniri aşteptate a economiei. Totuşi, sporirea dezechilibrelor fiscale şi externe reprezintă un risc la adresa perspectivelor de creştere a economiei pe termen mediu, avertizează Fitch.

Ratingul pe termen lung al UniCredit Bank România şi perspectiva atribuită sunt în principal sensibile la schimbările calificativelor băncii mamă (care beneficiază în prezent de o perspectivă negativă), şi la evaluarea Fitch privind capacitatea şi disponibilitatea băncii mamă de a furniza sprijin extraordinar, se arată în comunicat.

De asemenea, ratingul de viabilitatea ar putea fi revizuit în creştere dacă indicatorii financiari ai UniCredit Bank România se îmbunătăţesc la un nivel comparabil cu al băncilor care au rating mai ridicat, sau ar putea fi revizuit în scădere dacă standardele tehnice sunt relaxate, de exemplu pentru a facilita creşterea accelerată în domeniul creditelor de consum, ceea ce ar putea fi indicat prin costuri de risc mai ridicate, apreciază Fitch.