Fitch a confirmat ratingul României la „BBB minus”, cu perspectivă stabilă

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat, vineri, ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale României la 'BBB minus', perspectiva asociată pentru ambele calificative fiind stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Economica.net - lun, 17 iul. 2017, 08:17
Fitch a confirmat ratingul României la

Plafonul de ţară al României a fost confirmat la ‘BBB plus’, iar calificativul pe termen scurt în valută şi monedă locală a fost confirmat la ‘F3’.

‘Ratingul de tip investment grade atribuit României este sprijinit de nivelul, încă moderat, al datoriei publice, sectorul bancar stabil şi indicatorii privind PIB-ul per capita şi guvernanţa care sunt în linie cu intervalul ‘BBB’. Cu toate acestea, ratingul se confruntă cu riscuri în scădere din cauza unei relaxări fiscale pro-ciclice şi a creşterii rapide a salariilor care depăşeşte creşterea productivităţii, ceea ce reprezintă un risc la adresa stabilităţii macroeconomice’, susţine Fitch.

Potrivit analiştilor agenţiei de evaluare, deficitul guvernamental al României va ajunge la 3,7% din PIB în 2017, peste ţinta de 2,9% a Guvernului, din cauza unor noi reduceri de TVA şi accize, precum şi a creşterii salariilor din sectorul public, pensiilor şi altor măsuri.

În opinia Fitch, ‘există un grad ridicat de incertitudine cu privire la perspectiva de deficit bugetar în 2017-2019, din cauza incompatibilităţii dintre viitoarele măsuri de expansiune fiscală din programul Guvernului şi ţintele de deficit bugetar de 2,9% în 2018 şi 2,5% în 2019’.

În paralel, creşterea economică este impulsionată de stimulentele fiscale. Pentru 2017, Fitch şi-a îmbunătăţit prognoza de creştere la 5,1%, de la 4,8% anterior, după o evoluţie peste aşteptări în primul trimestru, însă a adăugat că, în 2018, creşterea ar urma să încetinească la 3,4% pe măsură ce se va reduce magnitudinea stimulentelor fiscale.

‘Există riscul supraîncălzirii economiei, chiar dacă inflaţia şi creşterea creditului sunt în prezent ţinute sub control. BNR estimează că economia operează deja la 2% peste potenţial, iar acest decalaj va continua să urce pe măsură ce ritmul de creştere a PIB va depăşi creşterea potenţială, care, potrivit majorităţii instituţiilor independente, este de aproximativ 3,5%. Piaţa muncii este strânsă, în condiţiile în care rata şomajului este la un minim istoric, iar majorările salariului minim şi ale salariilor din sectorul public au depăşit creşterea productivităţii. Pe acest fundal, Fitch estimează că deficitul de cont curent se va agrava de la 2,3% din PIB în 2016 la 3,1% din PIB în 2017 şi 3,3% din PIB în 2018’, se arată în raportul agenţiei de evaluare.

Perspectiva stabilă asociată ratingului ‘BBB minus’ atribuit României reflectă opinia Fitch potrivit căreia riscurile în creştere şi în scădere la adresa ratingului sunt în prezent echilibrate. Principalii factori de risc care, individual sau colectiv, ar putea duce la o acţiune negativă de rating sunt: deficite fiscale mari care să ducă la o creştere a raportului datorie guvernamentală/PIB şi o supraîncălzire a economiei, care să prezinte un risc la adresa macrostabilităţii economice. În sens invers, principalii factori care, individual sau colectiv, ar putea duce la o acţiune negativă de rating sunt: implementarea unei consolidări fiscale care să îmbunătăţească traiectoria pe termen lung a raportului datorie guvernamentală/PIB şi o îmbunătăţire sustenabilă a finanţelor externe.

 

Te-ar mai putea interesa și
Adăugarea CATL pe lista colaboratorilor armatei chineze ar putea să-l pună pe Elon Musk într-o situație delicată
Adăugarea CATL pe lista colaboratorilor armatei chineze ar putea să-l pună pe Elon Musk într-o situație delicată
Adăugarea de către Washington a CATL la o listă de firme despre care se spune că colaborarea cu armata chineză ar putea să-l pună pe fondatorul Tesla, Elon Musk, într-o situație dificilă,......
Suspendarea livrărilor de gaze ruseşti în Transnistria: UE denunţă un „război hibrid” al Rusiei împotriva Republicii Moldova
Suspendarea livrărilor de gaze ruseşti în Transnistria: UE denunţă un „război hibrid” al Rusiei împotriva ...
Şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, a acuzat marţi seara Rusia că "utilizează gazul ca armă" şi că duce un "război ...
Premier Energy a finalizat un parc fotovoltaic de 10 MW în Republica Moldova
Premier Energy a finalizat un parc fotovoltaic de 10 MW în Republica Moldova
Conducerea Premier Energy PLC informează piața în legătură cu faptul că filiala sa, Navitas, din Republica Moldova ...
Depozitele de gaze ale Europei se golesc cu viteză din cauza frigului. Au ajuns la 70% față de 86% anul trecut
Depozitele de gaze ale Europei se golesc cu viteză din cauza frigului. Au ajuns la 70% față de 86% anul trecut
Europa scoate gaze din rezervele sale cu cea mai mare viteză din ultimii şapte ani, pe măsură ce vremea friguroasă creşte ...